A Titicaca-tó bolíviai oldalán található Nap-szigetről és a szigeten komoly konfliktusba keveredett két szomszédos településről itt már írtam, így ezúttal inkább a korábban még fel nem fedezett Hold-szigetet vettem jobban szemügyre, illetve megismertem Copacabana pre-inka csillagászati megfigyelőközpontját, a Horca del Inkát. Jöjjön egy részletes képes beszámoló:

A Titicaca-tó kultikus szigetei kiemelt fontosságú, szent helyek az Inka mitológiában. A mitológia szerint az Isla de la Luna költői szigetéről maga a főisten, Con Ticci Viracocha irányította a hold teremtését. A sziget keleti partján található a „Nap választott szüzeinek háza“ (Casa de las Escogidas Vírgenes del Sol), mely kívülről egy amfiteátrum-szerű épületegyüttes.

A Palacio de las Vírgenes “Iñaq Uyu” néven is ismert emlékhely hosszú ideig apácazárdaként funkcionált. Ide érkeztek azok a kiválasztott szűzek, akik apácaszerű életmód szerint éltek és kézművességet, népi művészetet tanultak.

A túlparton magasodnak a bolíviai Cordillera Real hatalmas hatezres hegyei.

A Hold-szigeten található „Nap választott szüzeinek háza“, a régi kultusz emlékhelyeként, a hét minden napján látogatható.

A Titicaca-tó legnagyobb szigete az Isla del Sol. A veszélyesnek titulált északi szigetrész helyett ezúttal Yumani településének közelében értünk partot. A tó mélykék víze és a panoráma a környező hosszú dombhátakról festői látványt kínál.

Aranyos ajmara kislány figyeli az elvonuló turistahadat.

Lenyűgöző volt látni és megfigyelni, ahogy a helyi emberek ma is megművelik a teraszosan kialakított földeket, melyeket még egy másik, a miénktől nagyon különböző civilizáció hozott létre.

Izgalmas dombhátakon vezető gyalogút visz a vízparttól Yumani településéig.

Inka harcos szobra Yumani kikötőjében, a településhez és a dombhátakra vezető lépcsősor közvetlen közelében.

A hófehér Basilica Virgen de Copacabana, a mór építészeti stílus egyik ékes példája, már a spanyol konkvisztádorok érkezése előtt is kiemelkedő jelentőségű vallási helyként működött. Copacabana katedrálisa a mai napig Bolívia egyik fontos zarándokhelye.

A nap zárásaként a Kálvária-domb megmászása és a gyönyörű naplemente megélése a város legmagasabb pontján kötelező programpont Copacabanában.

Ahogy a nap eltűnik a Titicaca-tó mögött, az maga a gyönyör.

A város csillagászati megfigyelőközpontjának maradványait teljesen véletlenül fedeztem fel aktuális szállásom közelében. A Horca del Inca két gigantikus méretű függőleges kőzetszerkezetből áll, amikre egy vízszintes gerendát fektettek keresztbe. A különleges megfigyelőközpont romjait kb. harminc perces lépcsőzés után értem el egy városközpont melletti dombon.

A nevétől eltérően a csillagvizsgálót, az inkák elődjei, a chiripák építették a 14. században. A 360 fokos körpanoráma a domb tetejéről szavakkal le nem írható.

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.