A világ legmagasabban fekvő nagyvárosába La Pazba, nem először tértem vissza. A szokatlan földrajzi magassága és soha nem változó éghajlata miatt is egyedi városról korábban már írtam részletesen, így ezúttal jöjjön egy képes beszámoló La Paz és környékének főleg olyan turisztikai célpontjairól és nevezetességeiről, ahol korábban még nem jártam.

A barokk stílusban épült San Francisco székesegyház a város központjában található.

…ezt bogozd ki! 😉

A Hold Völgyének (Valle de la luna) kárpiramisait a hosszú éveken át tartó erózió lassú mozgással csiszolta és formálta. Az agyagtornyok és a furcsa homokformációk meglátogatása kötelező városnézős programpont La Pazban.

Ha a Hold Völgyét túlságosan turistásnak találnánk, akkor mindenképpen érdemes meglátogatni a Valle de las Animas néven ismert hatalmas kárpiramisokkal teli izgalmas völgyet. A meseszép, meredek kárcsúcsok és kárgerincek a várostól kb. egy órára, a Palca felé tartó út mellett találhatóak.

A városközpontból kisbusszal terveztem odajutni, melyre a helyiek által javasolt utcasaroknál elég hosszú ideig várakoztam. Amikor a kisbusz végre megjelent, nagy megdöbbenésemre nem állt meg, hanem továbbhajtott. Szerencsére hamar észrevettem, hogy a buszomat a piros közlekedési lámpa megállította az előbbre jutásban, így gyorsan odaszaladva, kinyitottam annak ajtaját, hogy beszálljak. A kisbusz bolíviai viszonylathoz képest is csordulásig telt. Sofőröm jelezte, hogy nincsen üres hely a kisbuszban. Elmosolyodtam, majd gyorsan reagáltam. Köztudott, hogy Bolíviában mindig van legalább egy üres hely a buszokon, így a helyieket egy hangos köszöntéssel üdvözölve, valahogy sikerült bepréselnem magam a rozoga járgányba, mely a végállomáson, a Valle de las Animas közvetlen bejáratánál tett le.

A fűrészfogszerűen csipkézett kárgerincek La Paz rejtett természeti csodái. Ottjártamkor egy turistával sem találkoztam, így teljesen magaménak tudhattam a teljes völgyet és a néhai jégmezők és gleccserek által kialakított kárpiramis erdőt.

La Paz környékének másik különlegessége a (volt) Chacaltaya gleccser, mely 2009-ig a világ legmagasabban található sípályája címmel büszkélkedhetett. A globális felmelegedés és a levegőszennyezés hatására mára már teljesen elolvadt gleccser felvonójának hegyállomása és hegyi kunyhója 5.000 méter felett található.

Mára már csak hófoszlányokkal és kis kiterjedésű tengerszemekkel találkozhatunk a hatalmas hegyen, ahol a 2000-es évek elején még nagyban síelhettek a havas sportok szerelmesei.

…akár így is örömködhetünk a hegycsúcson, mint ahogy amerikai túratársaim tették, amikor egy zseniális magaslati kirándulás során három kisebb csúcsot megjárva felértek a közel 5.400 méter magas Chacaltaya tetejére.

Büszkén emelem a magasba a kőtáblát, újra 5.400 méter felett állok, nagyon jó érzés!

A Chacaltaya közvetlen tőszomszédságában található a Huayna Potosí, az egyik legszebb és legismertebb hegy Bolíviában. Tiszta időben zseniális képeket lehet lőni a magashegyi trekkingezők és hegymászók közkedvelt hegyéről és annak jégborította csúcsáról.

A 2014-ben átadott libegő, a völgykatlan és a fennsík közt közlekedő Teleférico, La Paz egyik nevezetessége.

Miután pár éve gyalog jártam be a Yungas buja zöld köderdői között sziklákba vájt, szerpentinekkel, kalandos és mérgező dolgokkal teli magashegyi országutat, az „El Camino de la Muerte”-t, ezúttal kerékpárral vágtam neki a több mint hatvan km hosszú Halálútnak.

A La Cumbre 4.670 méteres hágójától, a hegyek között kanyargó szerpentineken ereszkedve értük el az Öreg út bejáratát, a La Pazt és Coroicot összekötő régi autóútat.

A misztikus ködfelhőbe burkolózó, borzalmakat rejtő útszakasz félelmetesen kanyarog a Yungas szubtrópusi esőerdeiben.

1977 szeptemberében nyitották meg újra a teljesen felújított Hernando Siles stadiont La Pazban, melyet néhány éve olimpiai stadionnak (Estadio Olímpico) is neveznek. Az átalakított Estadio Hernando Siles első hivatalos mérkőzésén – egy interkontinentális selejtezőn – 55.000 néző előtt itt győztük le Bolíviát 3:2-re. Kevésbé emlékezetes helyi klubok mérkőzésén jártam a világ egyik legmagasabban található stadionjában, ahol első osztályú csapatok mérkőztek meg egymással.

Az Altiplano őslakosainak egyik legkedveltebb ételét, a rendkívül tápláló lámahúst La Paz számos éttermében megkóstolhatjuk.

Alpaka steakkel összesen egy helyen találkoztam La Pazban. Az Andokban nagy mennyiségben tenyésztett alpaka puha húsú finomságát a város egyik kifejezetten steakre specializálódott éttermében kóstoltam meg.

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.