A Brazil-felföld nagy kiterjedésű fennsíkján ezúttal a Chapada dos Veadeiros geológiai érdekességeivel ismerkedtem. A száraz szavannában többszáz millió éves kanyonokat másztam meg, vadregényes völgyekben és színpompás növényekben gyönyörködtem.

Szeretek jól felkészülni azokról a helyekről, ahova latin-amerikai utazásom során először elkirándulok. Főleg olyan nemzeti parkokról gyűjtök össze előre részletes információkat, amelyek kevésbé ismertek és ritkán látogatottak. Ilyen a világ egyik legváltozatosabb trópusi ökoszisztémájával rendelkező Chapada dos Veadeiros is.

A Brazil-felföld Dél-Amerika legnagyobb kiterjedésű ősföldje.

A nemzeti park túraútvonalai örökre megmaradnak legszebb emlékeim között.

Az 1961-ben alapított nemzeti park honlapján olvastam korábban, hogy a természetvédelmi rezervátum – hasonlóan mint a brazíliai múzeumok nagy része – hétfőnként zárva tart. Lett volna alternatív túraprogramom erre a napra, azonban a pihenőnap szerencsére pár hónapja már a múlté, így a Rio Preto-vízesések után ezúttal a bokorerdős Cerrado egy újabb arcával ismerkedtem meg.

Nyitott, füves vidéken vezet az ösvény.

A pirossal jelzett túraútvonal ugyanolyan hosszúnak, a terepviszonyokat tekintve viszont sokkal könnyebbnek, ígérkezett mint a tegnapi vízeséses túrám. A teljes szintkülönbség mindössze 200 méter, így viszonylag sík terep várt rám. Úgy éreztem, hogy szervezetem egy nap alatt hozzászokott a hatalmas forrósághoz, így nagy felfedezőkedvvel és hatalmas elánnal vágtam neki a fennsík földtani érdekességeit bemutató kirándulásnak.

A víz eróziós munkájával kivájt kanyont egyedülálló természeti környezet veszi körül.

Ahol most halad a folyó, ott kétmilliárd éves kőzetek között kanyarog.

Első túracélom azokhoz a meredek szakadékokhoz és kanyonokhoz vezetett, melynek üledékes kőzetei és ősmaradványai több száz millió évesek. Ahhoz, hogy ide eljussak, barátságosan lankás terepen közel öt km-t kellett megtennem.

Egyedülálló endemikus növényvilág.

Jól kiépített fahidakkal és lépcsőkkel kialakított ösvényen haladtam. Ezúttal talán még jobban megmutatta magát a szavanna színekben és formákban gazdag buja természete. A Természetvédelmi Világalap (WWF) meghatározása szerint Brazília növényfajainak egyharmada megtalálható a Chapada dos Veadeirosban. Kapkodtam is a fejem jobbra-balra és japán turista módjára bőszen kattogtattam fényképezőgépemet, hogy megörökítsem az élő természet varázslatos világát.

Az élővilág elképesztően tarka színekben pompázik.

A víz- és szélerózió által létrehozott kanyonok vadregényes völgyei és változatos sziklaalakzatai mind gyönyörűek. A szurdok kb. 40 méter magas falait alkotó kőzetrétegek több milliárd év alatt jöttek létre.

Közép-Brazília szavanna jellegű tájegysége többlépcsős beszakadással keletkezett hegységgel és köztük lévő fennsíkokkal jellemezhető.

A közel 300 méter hosszú kanyonok elképesztő látványt nyújtanak.

A Föld legidősebb földtani képződményeinek részei a Chapada dos Veadeiros tektonikai különlegességei és kőzetformációi.

A Rio Preto folyóval párhuzamosan haladó – alig észrevehető –  érintetlen ösvényén keresztül jutottam el a nemzeti park másik kihagyhatatlan látnivalójához. A Carioca-vízesés nem valószínű, hogy a Rióban született emberekről kapta a nevét. A kb. negyven méteres mélységbe aláhulló zuhatag lábánál és környékén kisebb-nagyobb természetes medencék alakultak ki. Így idilli környezetben mártózok meg a kellemes meleg vízben, hogy aztán újult erővel indulhassak tovább, ezúttal már a park kijárata felé.

A festői szépségű Carioca-vízesésről kár lett volna lemaradni.

Az egyik magaslati kiszögellésről jól fotózhatóak a Rio Preto természetes medencéi.

Megint egy zseniális gyalogtúrán vagyok túl. Úgy tűnik, hogy Brazília minden napra tartogat valami meglepetést… A Cerrado-ban őshonos lápi és pampaszarvasról elnevezett Chapada dos Veadeiros minden kétséget kizáróan a páratlan természet monumentális csodája, a „zöldutazók” egyik különleges gyöngyszeme.

…és ez még csak a második nap volt, mi jöhet még ezután?!

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.