João Pessoa mellett kicsit turistásra vettem, megnéztem, ahogy Jurandy do Sax előadóművész a Paraíba folyón egy csónakban ülve játssza Maurice Ravel Bolero-ját minden naplementekor. A sétány és a panoráma a dél-amerikai szappanoperák világát idézi, az esemény mégis hangulatos és megkapó.

Két éve már jártam João Pessoában, Paraíba állam fővárosában, de akkor sajnos ki kellett hagynom a Jacaré-parti naplementét. Ezért a mostani látogatásom kötelező programjává tettem, és csodák csodája, a nagy tömeg és turisztikai attrakciók ellenére sem csalódtam.

Miért olyan különleges ez?!- kérdezhetnétek. Nos, attól, hogy egy Jurandy do Sax nevű szaxofonos a Paraíba folyón egy csónakban ülve játssza Maurice Ravel Bolero-ját. Ahogy a napkorong „megérinti“ a horizont szegélyét, a művész halkan megfújja hangszerét, és mire a nap utolsó vörös csíkja is az óceánba bukik, éppen addigra ér véget az előadás is. Tizenhárom perc, a lenyűgöző természeti látványosság Ravel zenei aláfestésével kerek egész.

Ez nem egy brazil sorozat, hanem kőkemény üzleti modell

A tenger és a Paraíba folyó találkozásánál vagyunk, nem messze innen ömlik a folyó az Atlanti-óceánba. A táj, a folyó, a Mata Atlântica és a naplemente szépsége valóban különleges egyveleget alkot.

A nap már lemenőben volt, amikor – nagyjából egy órával a műsor kezdete előtt – megérkeztem. A turisták szinte hömpölyögtek a sétányon, várták a természet és Jurandy mindennapi “fellépését”.

Paraíba állam legnépszerűbb turisztikai látványossága az 1980-as években egy baráti mulatozással kezdődött. Akkoriban a helyi fiatalok Jacaré kikötői bárjaiban gyűltek össze késő délutánonként, hogy zenét hallgassanak, így zárva le a napot. Egy alkalommal az egyik bárban éppen a Bolero szólt, amikor kezdetét vette a naplemente.

A bárban időző társaság úgy érezte, hogy a kompozíció tökéletes zenei aláfestése a természeti jelenségnek, ezért a bár attól a naptól kezdve több alkalommal is Ravel lenyűgöző tánctételével „kísérte“ a naplementét.

Jurandy do Sax 2000-ben adott először élő koncertet a kikötőben. A csónakon történő előadás ötlete még az év decemberében merült fel a művészben, a premierre 2001. január elsején került sor. A produkció azóta elhagyhatatlan része a helyi idegenforgalmi programoknak, az alig negyedórás koncert Paraíba leglátogatottabb rendezvénye.

A helyiek olyan nagy üzletet láttak a rövidke előadásban, hogy sétányt építettek, étteremmel, kézműves csecsebecséket kínáló boltocskákkal és külön kis színpadokkal, ahol már a naplemente előtt is kedvére szórakozhat az úri közönség. A „felvezetőprogram“ részeként például Leonard Cohen Hallelujah című számát hallhattam hegedűs átiratban. Lehetőség van katamaránról meghallgatni a művész előadását, aki maga is látott fantáziát az előadásban, olyannyira, hogy saját, emléktárgyakat árusító butikot üzemeltet.

Naplemente katamaránon, a háttérben Ravel Bolerója szól – 10 EUR

Az évek során a produkció folyamatosan fejlődött, Jurandy ma már vezeték nélküli mikrofont használ, az előadást pedig a Praia do Jacaré összes bárjában kihangosítva hallgathatja a gyakorta több ezres közönség.

Ez az a férfi, aki legtöbbször játszotta a Bolerót

A 2001 óta tartó folyamatos fellépéseknek köszönhetően Jurandy do Sax rövidesen a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, mint aki a világon a legtöbbször adta elő Ravel Boleróját.

Miután a Naptól ilyen romantikus búcsút vettem, a nagyvárosnak is hátat fordítok. Irány Paraíba állam természeti csodái és újabb furcsaságok! A mai élményem is igazi, jellegzetesen brazil sikersztori: João Pessoa mellett abból élnek, hogy egy csónakos szaxofonnal fújja a takarodót…

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.