Brazil barátaim vendégszeretetét élvezve négy napot töltöttem Rio közvetlen szomszédságában, a Guanabara-öböl északi oldalán. A javában zajló világhírű karnevál miatt sajnos a múzeumok mind zárva tartottak, de szerencsére így is sikerült megismerkednem Niterói sokszínű, műemlékekben gazdag látnivalóival. Megcsodáltam a zseniális építész Niemeyer futurisztikus külsejű épületegyütteseit és nagyokat túrázva ejutottam a város csodaszép, magaslatokkal tűzdelt partszakaszaira, ahonnan egészen más szemszögből figyelhetőek meg a lenyűgöző fekvésű “Cidade maravilhosa” látnivalói. Mindezt tettem úgy, hogy egyáltalán nem találkoztam turistával. Jöjjön egy képes beszámoló a Rio de Janeiróval átellenben fekvő félmilliós lélekszámú városról.

Hajnalban érkeztem Rio de Janeiro Cidade Nova nevű központi buszpályaudvarára. A Csodálatos Város katamarán- kikötője a Praça 15 de Novembro téren található. Egy rövid villamosozás után itt szálltam vízre, hogy a Guanabara-öblöt átszelve fél órával később már Niterói derűt és nyugalmat árasztó városában legyek. Rio de Janeiro történelmi városközpontjával határos az Ilha Fiscal szigete, ahol egykor a császári udvar zártkörű bálokat szervezett. Korábban itt üzemelt a vámhivatal, mely a XIX. században a Birodalom akkori fővárosának kikötőjét szolgálta. Napjainkban a szigeten a brazil haditengerészet (Marinha do Brasil) által fenntartott műemlék-múzeum működik.

A São Paulo mellett élő Mora és Dri meghívására – a pár hétvégi házában – Niteróiban töltöttem a karnevál első napjait. Jó barátaimmal a riói olimpiai játékok előtti hónapokban ismerkedtem meg, közösen dolgoztunk mind a férfi, mind a női kézilabdás versenyek előkészítésén és lebonyolításán. Amíg volt kollégáim a délelőttöket a napsütötte Praia de Icaraí-n strandteniszezéssel töltötték, addig én bejártam a műemlékekben gazdag város legszebb részeit.

A Kortárs Művészeti Múzeumot (Museu de Arte Contemporânea de Niterói, rövidítve: MAC) a Guanabara-öböl bejáratának keleti oldalán az öböl egyik sziklás kiszögellésére emelték. A futurisztikus repülő csészealjhoz hasonlítható múzeumot a 20. századi építőművészet egyik legismertebb alkotója Oscar Niemeyer tervezte.

A feje tetejére állított – a medencéből kiemelkedő – kúpszerű épület átadására 1996-ban került sor, ekkor ünnepelte a világhírű építész a 89-ik (!) születésnapját. A brazil főváros után Niteróiban található a legtöbb Niemeyer nevével fémjelzett alkotás.

Az Icaraí strandról teljesen más szemszögből gyönyörködtem a szemben lévő ezerszínű metropolisz festői látképében.

Fehérpamacsos selyemmajommal könnyű összefutni a Mata Atlântica Esőerdő Rezervátum partierdeiben.

A tengeri fegyveres támadások elleni védelem érdekében épített Fortaleza de Santa Cruz da Barra Rio de Janeiro fő védekezési helyszíneként szolgált a portugál gyarmati időszakban.

A Guanabara-öböl bejáratát őrző erődítmény 1614-ban kapta aktuális nevét. Napjainkban az erőd az 1. hadsereg tüzérségi osztályának a központja. Sajnos ottjártam idején az erőd múzeuma zárva tartott.

A Piratininga és Camboinhas strandok között található 150 m hosszú homokos tengerpartú Praia do Sossego-t mindkét oldalról parti hegység védi. Lenyűgöző természeti szépsége sok város híres tengerpartjával felveszi a versenyt. A Sossego (jelentése csendes) az egyik kedvenc helyem Niteróiban.

A dombok dominálta Jurujuba városrész két erőd – a Santa Cruz és a São Luís – tőszomszédságában található. Az aktuális karnevál rendezvényei miatt utóbbi is zárva tartott, így maradt a kellemes délelőtti séta a hangulatos halászfaluban.

A halászfalu-életérzés után ismerkedtem meg a szimplán csak Parque da Cidade-nak nevezett városi parkkal. Utóbbi nem egy sima városliget Niterói központjában, hanem egy 270 m magas hatalmas sziklacsúcs tetején található park, melyhez örökzöld trópusi esőerdőn keresztül vezet az út.

A Morro da Viração tetejéről a nap bármely szakában pazar fotókat lehet készíteni.

Készülnek a vicces fotók a Parque da Cidade siklóernyőzéses kilátójában.

Egy, kettő, három, start! Kiváló feltételek és lélegzetelállító panoráma a siklórepülés szerelmeseinek.

Csodálatos madárvilág a város közepén, amelyet megunni soha nem lehet.

Sportos barátaimmal közösen másztam meg a Costão de Itacoatiara sziklacsúcsát. Kb. 30 perc alatt értünk fel a – meredek szakaszokat is tartalmazó terep miatt közepes nehézségűnek tekinthető – túraút tetejére.

A két volt Rio 2016-os kolléga és jóbarát, azaz Mora és jómagam büszkén pózolunk a Costão de Itacoatiara csúcsán.

Nem kérdés, hogy Niterói egy igazi, tízpontos hely. Minden napra jut legalább egy ilyen meseszép klasszikusan fehér homokos tengerpart!

Az biztos, hogy ha legközelebb Rio de Janeiro környékén járok, akkor újra áthajózok Niteróiba és megint felkeresem a város híres látnivalóit, hogy megtekintsem az erődök és a MAC – a farsang miatt zárva tartott – múzeumjait. Most viszont átköltözök Botafogóba, hogy testközelből nézzem meg és aktívan részt vegyek a Riói karneválon!

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.