Ismét ellátogattam a meseszép Olindába, hogy megint rabul ejthessen az ódon belváros, és kifürkésszem a karneváli menetben felvonuló hatalmas óriásbábok titkát.

A közel 400 000 lakosú város rengeteg látnivalót kínál. Jellegzetes a történelmi belváros hangulata, páratlan szépségűek régi templomai, és nem utolsósorban a karnevál az, mely minden évben turisták tízezreit vonzza.

Ez utóbbi valóban nagyon különleges esemény, egészen más, mint Rio de Janeiróban vagy Salvador de Bahiában. Az a fajta vibrálás, amely az olindai karnevált jellemzi, a levegőben is érezhető, azonnal magával ragad.

Hangulatos házak az óvárosban

A “Blocos do Carneval” zenészei már december végén megjelennek a macskaköves utcákon, ritmikus zenéjükkel és színes jelmezeikkel még forróbb hangulatot varázsolnak az amúgy is trópusi meleghez. A felvonulók frevo, szamba és a tradicionális dobokra alapozó maracatu zenére is táncolnak.

Ugyan nem karnevál idején, de évekkel ezelőtt már jártam Olindában. Jelentem, minden ugyanolyan nyugodt és mégis varázslatos, mint korábban. Jó volt újra eljönni.

Antigón át egészen a Boa Viagem strandig ellátni

 

Olinda Recifétől északra, ugyancsak az Atlanti-óceán partján fekszik, boa viagemi szállásomtól kb. 25 km-re. A metropoliszból autóbusszal szándékoztam idejutni, így 90 percig zötykölődtem a forró aszfalton a trópusi melegben. Végül Antigo mellett elhaladva a jól ismert ismert téren (Praça do Carmo) szálltam le.

Ahogy baktatunk felfelé a macskaköves úton, nyomban szembetűnik, hogy a hét dombra épült Olinda milyen színpompás település. Számos bár, étterem, kézműves udvar és műterem csalogatja az érdeklődőt, bájos hangulatot kölcsönözve a régi városnak.

Apropó, régi város. A hagyomány szerint neve is onnan ered, hogy a város alapítója, Duarte Coelho Pereira megpillantva a helyet így kiáltott fel: oh linda! vagyis: milyen gyönyörű! Az azonban tény, hogy a települést ő alapította 1535-ben, ami aztán Pernambuco állam fővárosa volt egészen 1630-ig. Ekkor a megerősödő holland telepesek felgyújtották és a székhelyet Recifébe helyezték át.

Türkizkék óceán, ameddig a szem ellát

A tűzvész sok templomot, épületet megrongált, ezek nagy részét azonban sikerült helyreállítani, így szerencsére megmaradt a város korábbi arculata.

Az 1537-ben alapított Sé-templomból (ide temették Olinda püspökeit) például csak a főkapu maradt meg, minden mást újra kellett építeni.

A templom és környéke az óváros legmagasabb és egyben egyik legizgalmasabb pontja, innen a legszebb a kilátás, egészen a Boa Viagem strand déli végéig ellátni. Kézművesek sora készíti és árulja itt igényes munkáit, míg helyi zenészek autentikus muzsikával szórakoztatják az idelátogató turistákat.

A Sé-templomot teljesen újjápítették, csak a főkapu maradt az eredeti

 

A belváros érdekes színfoltja a Casa dos Bonecos Gigantes múzeum, ahol a tradicionális karneváli figurákat, a hatalmas, három és fél méter magas óriásbábokat csodálhatjuk meg közelebbről, amelyek a karnevál alatt együtt vonulnak fel a táncosokkal, zenekarokkal.

A figurák eredete az 1930-as évekre vezethető vissza. A mendemonda szerint élt ekkoriban a városban egy jóképű fiatalember, aki minden éjfélkor mindig ugyanazon az utcán, a Rua do Bonsucesson sétált. Egy idő után a környékbeli lányok kifigyelték a férfi “napi” rutinját és éjszakánként elfüggönyözott ablakaik mögött várták. E szokásuk híre hamar szóbeszéd tárgya lett, és hogy a lányokat kifigurázzák, tréfás kedvű helyi fickók egy hatalmas, öltönyös-nyakkendős bábot készítettek, amivel karnevál péntekén éjféltájban fel is vonultak az utcán. A tréfa minden bizonnyal jól sült el, a bábok elengedhetetlen tartozékai a mai karneválnak.

Kármelita-rend első temploma Amerikában

 

Néhány óra alatt bejárható a történelmi belváros minden fontos szeglete, így egy rövid tengerparti sétát követően – újabb másfél órás buszos kirándulás után – visszatértem recifei szállásomra, hogy szusszanjak egyet. Aztán kalandra fel: újabb templomok, katedrálisok (és persze csodás tengerpartok) várnak Recifétől és Olindától északabbra…

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.