Hamarosan kezdődik a nagy múltú Riói karnevál, ezért elbúcsúzva a rokonaimtól São Paulo Tietê buszpályaudvarán buszra pattantam. A világ leghíresebb farsangi felvonulásának kezdetéig volt még pár nap, úgyhogy útközben leszálltam Santosban. Utóbbi egy közel félmilliós lélekszámú, fontos kikötőváros Brazília leginkább iparosodott régiójában. Rendkívül hosszú és széles partszakasza, illetve São Paulohoz való közelsége miatt sokan költöznek ide az ország és Dél-Amerika vezető kereskedelmi és ipari központjából.

2011-ben a női kézilabda-világbajnokság idején már bejártam a ferde toronyházak városát Santost, így most a szűkebb időkeret miatt csak egyetlen látnivalóra koncentráltam, arra ami kilenc éve még csak tervben lehetett. Ez az érdekesség a bakancslistámon jó pár éve szereplő Pelé-múzeum.

São Pauloból korán indulva időben megérkeztem a kb. 80 km-re található tengerparti városba, így a teljes napot a múzeumra és a városra szánhattam. Santos részletes bejárásában két dolog hátráltatott. Az egyik a masszív eső, ami az egész nap folyamán nem nagyon akart abbamaradni, a másik a felszerelésem. A központi buszpályaudvaron szívesen beadtam volna hátizsákjaimat csomagmegőrzőbe, azonban az már – ahogy megtapasztaltam – évekkel korábban megszűnt, így kénytelen voltam teljes felszerelésben a múzeumhoz sétálni, ahol a Fekete Gyöngyszem pályafutását bemutató kiállítás meglátogatása idejére sikerült megszabadulni nagy zsákjaimtól.

A 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság idején egy – romokban lévő nemesi kúriából – korszerűsített épületben nyílt meg a legnagyobb brazil focista pályafutását bemutató interaktív múzeum. A város egyik történelmi kerületében, Valongoban található múzeumot tavaly egy szinttel kibővítették, így ezúttal még több kiállítási tárgyat és ereklyét láthattam.

Pelé, eredeti nevén Edison Arantes do Nascimento, Minas Gerais szövetségi állam Três Corações városában született. Érdekes, hogy az Edison nevet Pelé – szintén futballista – édesapja a sokoldalú feltaláló Thomas Edison iránti tiszteletből adta fiának. Pelét – a korábban a Botafogo csapatában szereplő hajdani brazil válogatott – Waldemar de Brito fedezte fel 14 évesen, ő igazolta le a fiatal tehetséget a Baurú klubjába, ahol 1952 és 1956 között az egyesület korosztályos csapataiban szerepelt.

A futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnoka édesanyja külön kérésére került nevelőegyesületétől az egyik legnagyobb brazil klubhoz a Santoshoz, ahol aztán 1956 és 1974 között 1120 fellépésén 1087 gólt hozott össze.

Az amatőrök között a Santosban játszotta első hivatalos mérkőzését 1956. szeptember 7-én. A Corinthians elleni meccsen született meg az első gólja. Apropó gólok: a csodagyerek Pelé, már a Santos nagycsapatában szerepelve, – ott érezhetően kiváló formába lendülve – 1958-ban 58 góllal lett a Paulista állami labdarúgó-bajnokság gólkirálya, így került ki az utolsó pillanatban a svédországi világbajnokságra. Pelé életében 1363 mérkőzésen lépett pályára és 1281 (más számítások szerint 1284) gólt szerzett, mérkőzésenkénti gólátlaga 0,94 volt.

Pelé szegény családban nőtt fel, talán ezért is ajánlotta ezredik gólját a szegény gyermekeknek. A gól 1969. november 19-én született a Vasco da Gama elleni mérkőzésen, a Maracanã Stadionban. Pelé büntetőből talált be, a gól után szó szerint megrohamozták a fotósok.

A futball-legenda legnagyobb sport-pályafutásbeli sikerét kétségtelenül a megnyert világbajnoki címek csak általa birtokolt száma jelenti. A Fekete Gyöngyszem háromszor (1958, 1962 és 1970) nyert világbajnoki aranyérmet. A santosi múzeumban egy külön épületszárny három emelete foglalkozik a világbajnokságokkal és vb-győzelmekkel.

Pelé volt a világbajnokságok történetének legfiatalabban gólt szerző és világbajnokká vált játékosa, ez utóbbit 17 éves és 249 napos korában érte el. Idáig Pelé volt csak képes négy világbajnokságon is a hálóba találni, s arra is, hogy az újságírók tizenkét év különbséggel, 1958-ban és 1970-ben is a világrendezvény legjobb játékosait felvonultató világválogatottak közé szavazzák.

Pelé 17 évesen Svédországban lett a futball új királya, miután a Campeonato Paulista de Futebol állami bajnokságában mutatott kimagasló teljesítménye és góljai alapján Vicente Feola edző meghívta őt a brazil válogatottba. Pelé a franciák elleni hihetetlen mesterhármasával juttatta döntőbe a vb-n teljesen újszerű technikával előrukkoló seleção-t. A döntőben a „futball királya” Vava mellett szintén duplázott, így a brazilok Pelé vezérletével könnyedén lépték le ellenfelüket, a házigazda Svédországot.

Az 1962-es chilei világbajnokságon a címvédő brazilok a torna elején a Csehszlovákia ellen súlyosan megsérült Pelé nélkül értek fel a csúcsra. A Fekete Gyöngyszemet a második mérkőzéstől helyettesítő Amarildo duplázott a spanyolok elleni csoportrangadón, míg Vava és Garrincha az egyenes kieséses szakaszban brillírozott, így a seleçãonak sikerült megvédenie világbajnoki címét.

Mexikóban, az első Dél-Amerikán és Európán kívüli, 1970-ben lebonyolított világbajnokságon a harmadik vb-győzelmének köszönhetően a versenykiírás szerint Brazília örökre megtarthatta a Jules Rimet-kupát. Ráadásul a seleçãoban játékosként utoljára szerepelt világbajnokságon Pelé, aki a mai napig egyedülállóan háromszor nyerte meg a vb-címet. Kuriózum, hogy a felbecsülhetetlen eszmei értékkel bíró trófeát 1983 decemberében Rio de Janeiróban ellopták. A becses ereklye azóta sem került elő.

2016-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) legmagasabb kitüntetését , az Olimpiai Érdemérmet is megkapta Pelé, akit korábban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az elmúlt évszázad legjobbjává választott, a NOB pedig az évszázad sportolója címet adományozta neki. A Fekete Gyöngyszemet a Time magazin minden idők 100 legfontosabb embere közé szavazta.

Hosszú órákat töltöttem el a kivételesen érdekes múzeumban, megvártam amíg kicsit eláll az eső és megérkezik Marcio barátom. Egy közös vacsora után felszálltam a Rio de Janeiroba tartó éjszakai buszra. Holnap hajnalban megérkezem a csodálatos városba, találkozom helyi ismerőseimmel és hamarosan kezdődhet a karnevál!

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.