Miután helyi barátaimmal óriási utcai felvonulásokon melegítettem minden idők leghíresebb karneválján, részt vettem a felvonulás záróeseményén is, a bajnokok parádéján, mely kétségkívül a világ egyik legnagyobb látványossága. A brazil karnevál főutcáján, a több mint másfél kilométeres Sambódromon az év hat legjobb szambaiskola táncosai – látványos jelmezekbe öltözve – kápráztattak el a hajnalig tartó mulatságon. Utazásaim során sok mindent megéltem már, de ahhoz fogható hamisíthatatlan élményt, amit azon az éjszakán még sohasem…

A portugálok egyetlen újvilági gyarmatára a 18. században vitték át a telepesek a karneváli hangulatot, amely aztán szépen meg is ragadt.

Az afrikai eredetű szamba 1917-től a Riói karnevál elválaszthatatlan része.

Brazília legnépszerűbb kulturális rendezvénye péntekenként kezdődik, amikor Rio de Janeiro aktuális polgármestere szimbolikusan átadja a város kulcsát Momo királynak, egy mitológiai alaknak, aki a Riói karnevál jelképeként az ünnepségeket vezeti.

A Riói karnevál egy Húsvét előtt évente megrendezésre kerülő, öt napig tartó fesztivál.

Az évente megrendezett farsangi mulatságon a helyi lakosságot is beleszámítva hétmillióan ünnepelnek.

A karnevál ingyenes színpompás utcabáljai (ún. blocos) hatalmas féktelen bulik, amiken óriási élmény részt venni.

A város utcáit ilyenkor önfeledten ünneplők százezrei lepik el. Színes, vicces jelmezbe öltözve szabadtéri zenés rendezvényeken mindenki együtt ünnepel.

Apropó utcák! A világ legcsillogóbb karneváli forgataga idején városszerte közel hatszáz utcát zárnak le, ahol alkonyattól pirkadatig tartó karneváli programokat és felvonulásokat szerveznek.

A Marquês de Sapucaí nevet viselő szambadóm egy hosszú felvonulási sétány köré épített stadion, melyet a világhírű brazil építész Oscar Niemeyer tervezett.

A Passarela do Samba kétoldalt határolt sétányát kizárólag a karnevál idején a farsang fő attrakciója – a szambaiskolák közötti táncverseny – miatt nyitják meg.

A világ egyik legismertebb karneválján határtalan a jókedv.

A karnevál leghíresebb része a színpompás kocsisorok és táncosok felvonulásáról és annak változatos koreográfiájáról szól.

Rio de Janeiróban mintegy hetven szambaiskola működik, csak a legkiválóbbak jutnak el a Sambódromoba.

Gyönyörűen feldíszített karneváli kocsisorok kíséretében vonulnak fel Rio de Janeiro elit szambaiskolái, hogy versenybe szálljanak egymással a Szambasétányon.

Két nap alatt a tizennégy leghíresebb szambaiskola több ezer emberből álló csoportja mutatja be tánctudását. Mindegyik iskola évről évre egy-egy központi téma köré építi fel a csillogó jelmezeket, a hatalmas mozgó díszleteket, a látványos táncot és a zenét.

Negyven fős szakmai zsűri értékeli a résztvevő szambaiskolák lelkesedését, teljesítményét és lendületét, majd dönt a helyezésekről.

Lélegzetelállító kosztümökben szebbnél szebb táncosok vonulnak fel.

Hihetetlen energia van a szamba-szentélyben, amikor több ezer dobot szólaltatnak meg egyszerre a csodálatos előadásokat bemutató szambaiskolák és zenészeik.

Zene, tánc és aprólékosan kidolgozott szemkápráztató jelmezek.

A Riói karnevál parádéján egy szambaiskola képviseletében való részvétel hatalmas elismerésnek és megtiszteltetésnek számít.

Több tízezer néző szeme láttára, gyönyörűen feldíszített karneváli kocsik kíséretében a legmenőbb szambaiskolák – egyenként akár több ezer táncossal – parádéznak egy nagyot.

Mindent elsöpör a tánc.

A szambaiskolák többszáz dobosból álló saját zenekaruk kíséretében színes díszletű mozgó színpadokon vonulnak fel.

A táncosok lenge, flitteres jelmezekben mutatják meg tudásukat.

A karneváli előkészületek abban a pillanatban megkezdődnek, amikor az előző évi karnevál véget ér.

Maga a karnevál, – de különösen a győztesek parádéjának hajnali ötig tartó elképesztően színpompás felvonulása – emlékezetes, életre szóló élményt adott. Egészen biztos vagyok benne, hogy nem a mostani volt az utolsó brazil farsang, amin részt vettem. Ha időm engedi, akkor a következő években is visszatérek.

Úgy döntöttem, hogy maradok a kedvenc dél-amerikai városomban és megvárom, amíg a sok turista továbbutazik. Jöhetnek Rio de Janeiro azon látnivalói, ahol korábban még nem jártam!

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.