Salvador után a türkizkék tengerpartok felé vettem az irányt, így jutottam el Bahia állam egyik legszebb turisztikai célpontjába, a gyönyörű fekvésű Imbassaíba. A folyó és tenger, a hozzájuk kapcsolódó mangrove mocsárvidék, a Mata Atlântica, a dűnék és pálmaerdők különleges egyvelege egyedülálló az országban. Vadregényes, elhagyatott strandok sorakoznak egymás mellett, ahol megtaláltam az igazi nyugalmat. Közben nagy sétát tettem a közeli Praia de Forte turistásabb üdülőhelyén is, a változatos növényvilágú Klaus Peters Parkban.

Salvador nagyvárosa után elérkezettnek láttam az időt a tengerparti kirándulásokra. Tíz nap alatt három helyet terveztem bejárni, ezek közül kettő (Morro de São Paulo és Vila de Boipeba) délre fekszenek Salvadortól, szigeteken, így az északabbra található Imbassaíval nyitottam a november végi strandszezont.

Végtelennek tűnő pálmaerdő a tengerparton

A Litoral Norte egyik leghangulatosabb települése, Imbassaí autóbusszal két órányira található Bahia fővárosától. Az élettel teli, lüktető Salvador után a fejlődő halászfalu, fantasztikus természeti környezetben a béke és nyugalom “szigete”.

Pompás környezet a folyónál

A nagyvárostól való viszonylagos távolságának köszönhetően Imbassaí megőrizte a Bahiára jellemző lassabb, nyugodtabb életformát. A rusztikus település végtelennek tűnő pálmafás strandokkal, homokdűnékkel és egy csodás folyótorkolattal várja az idelátogatókat. A tengerrel jódarabig párhuzamosan futó gyönyörű, ugyancsak Imbassaí nevű folyó ideális hely az édesvízi fürdőzésre, mielőtt a tengerbe ömlene.

SUP, kajak és jangada

Apály idején kis fahídon közelíthetjük meg a halászfalu strandját, dagálykor pedig hangulatos jangadák szállítják egyik helyről a másikra a turistákat. A település valódi kincse az Imbassaí folyó, mely a helyiek nagy kedvence is, délutánra megtelik kajakosokkal és fürdőzőkkel. Bár az itt töltött napok alatt inkább csak gyalogoltam, legközelebb biztosan kipróbálom a kajakozást is, a szűk folyó ideálisnak tűnt e célra. Kajakból egyszerre csodálhatjuk meg a két part mentén húzódó mangrove mocsárerdőket.

Pompás környezet a folyónál

A környék valódi turisztikai vonzerejét az apálykor akár 100 méteres széleségű, végtelennek tűnő strandok jelentik. A Litoral Norte egyik legszebb strandja a hasonló nevű településnél található Praia de Santo Antônio, mintegy 6 km-re északra Imbassaítól. Aki a magányt és a nyugalmat keresi, a fehér, finom homokos strandon biztosan megtalálja. Sose láttam ennyi elhagyatott tengerpartot, teljesen üresek a strandok, Santo Antônio felé haladva órákon keresztül senkivel sem találkoztam.

Homokdűnék Santo Antônioban

Ez a kis halászfalu meseszép tengerpartjáról, dűnéiről és a helyi kézműiparáról híres. A nők nemzedékről nemzedékre örökítették át az őslakosok szövőtudományát. Divatos strandtáskák, gyönyörű szőnyegek és függőágyak díszítik az utcákat, melyeket a világ minden tájára exportálnak.

Santo Antônio a kézművesek települése

A salvadori turisták egyik kedvelt hétvégi kirándulóhelye az Imbassaítól tíz km-re található Praia do Forte. Busszal mindössze 15 perc alatt elérhető, ottjártamkor is nagy volt a nyüzsgés. A csilli-villi éttermek és butikok miatt kicsit a Rio de Janeiro közeli Búzioshoz hasonlítanám, Imbassaí után nagyon nagy volt a kontraszt.

Meseszép tengerpart Imbassaíban

Mégis megérte a kis kirándulás, mivel itt található a Klaus Peters Ökológiai Park. Utóbbi a német származású iparos nevét viseli, aki 1971-ben – mondhatni lakosaival együtt – vette meg a kis halászfalut, hogy ökoturizmust építsen ki a környéken. A park macskaköves útburkolatával szépen kiépített, a tájékozódást útjelzők, a növény- és állatvilágban történő eligazodást pedig információs táblák segítik. A park 253 hektár területe a lagúnák, dűnék, mocsarak és a Mata Atlântica szimpatikus egyvelege.

Jangada úton a halászfaluba

A három itt töltött nap alatt sikerült újra feltöltődnöm. Imbassaí és varázslatos környéke ideális hely megpihenni, elfelejtkezni a világról. Következő állomáson az élettel és turistákkal teli Morro de São Paulo lesz Tinharé szigetén, ahol remélhetőleg újabb idilli strandok és hosszú tengerparti séták várnak majd rám.

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.