A hétvégén a Corcovado Nemzeti Parkban jártam, ahol új magyar útitársammal együtt eljutottam a La Leona nevű kutatóállomásra. Lillával remek és felejthetetlen kalandokon mentünk keresztül a különleges ökoszisztéma-összetétele miatt híres bioszféra-rezervátumban. Jöjjön egy izgalmas bejegyzés egy hátrahagyott autóról, stoppolásról, endemikus békáról és egy érdekes élőlényről, a tamanduáról!

A titokzatos Costa Rica-i kőgolyók részletes bejárása és feltérképezése után az Osa-félsziget irányába indultam tovább, célom a Blue Osa Beach Resort volt. No nem az igényes hotelben terveztem drága pénzért megszállni, inkább a közelben lévő Playa Sombrero lett egy éjszakára az otthonom, ahol a tengerparton sátraztam. A vadkempingezés előtt Puerto Jimenezben vásároltam be a dzsungelben rám váró néhány napra.

A Corcovadóban megtalálható négy majomfaj közül hármat láthattunk és fotózhattunk.

Kettőnkön kívül az elmúlt fél évben összesen négy turista járt a La Leona bázisán.

A jógatáborokra és meditációs elvonulásra szakosodó tengerparti szállodában önkénteskedik Lilla, akivel közös programot terveztem a Corcovado Nemzeti Parkban. A magyar lánnyal a Madridból San Joséba tartó repülőn ismerkedtem össze pár hete, egymás mellé szólt a jegyünk. Amikor megláttam a magyar útlevelét, csodálkozva kérdeztem tőle, hogy most akkor tényleg ő is Costa Ricába tart?! Nem sokan utaznak ugyanis pont a koronavírus-járvány kellős közepén Latin-Amerikába. Lilla egy hónapot önkénteskedik az Osa-félszigeten, Puerto Jimenez mellett. Már a tengerentúli járaton kitaláltuk, hogy a Corcovadóban összehozunk egy közös kirándulást.

A tengerparton vadkempingezek.

Carate és a látogatóközpont között újabb kihívások várnak ránk.

A Corcovado Costa Rica legérintetlenebb térségeinek egyike.

Szerintem akkor még Lilla maga sem sejtette, hogy mire vállalkozik. Az előző napokban azért próbáltam nála sulykolni, hogy ez egy egészen más – teljesen komfortmentes – utazás lesz, mint amit ő (szerintem) korábban megélt. Az Eta hurrikán pusztítása, a Corcovadóra jellemző durva vízátfolyások, a minősíthetetlen útállapot és az egyszemélyes sátram miatt teljesen bizonytalan volt, hogy hol fogunk aludni és miként jutunk el a La Leona kutatóközpontba. Már előre tudtam, hogy érnek majd minket meglepetések és többször is improvizálni fogunk, de pont ettől szép és izgalmas egy ilyen kirándulás, igaz?!

Arakangákat a partmenti fákon figyelünk meg.

A Madrigal tanösvény egy temetőn halad keresztül.

A temető közelében rálelünk egy koponyára.

Élménydús közös kalandunk azzal kezdődött, hogy összkerékhajtású autó híján meg sem kíséreltem átmenni a hihetetlenül rossz minőségű utat átszelő vízátfolyásokon. Az elsőn azért még valahogy átjutottunk a túloldalra, de éreztem, hogy a bérelt autó a vizes fürdő után rengeteg kavicsot és sarat felszedett, így ezt nem lesz értelme tovább erőltetni. Már negyedóra után jöhetett a teljes újratervezés. Az autót az út szélén hagyva gyorsan átpakoltuk a zsákjainkat és a felesleges dolgokat hátrahagyva megpróbáltunk új fuvar után nézni.

Szép madarakat fotózok.

Sikerül a stoppolás, egy pickup platóján utazunk Caratéba.

Azt tudtam, hogy a pandémia miatt átmenetileg nem közlekedik a Puerto Jimenezt Caratéval összekötő kora reggel induló egyetlen pickup, így kénytelen voltam megállítani valakit, hogy segítsen nekünk. Hálistennek az első pickup lelassított. Gyorsan elmagyaráztam a helyzetet a sofőrnek és percekkel később már úton is voltunk – a platón – Caratéba, ahol a La Leona bázison felejthetetlen két napot töltöttünk.

A pelikán is mindennapi madár a Corcovadóban.

Teknős helyett csak teknőspáncél nyomot látunk.

Jason és Lilla a La Leona bejáratánál.

A helyi parkőr Jason annyira kedves volt, hogy már érkezésünk első percében felajánlotta, aludjunk nyugodtan a SINAC látogatóközpontjának üresen álló – ágyakkal felszerelt – épületében és bátran használjuk – akár már az első napon – a tanösvényt. (az előre megváltott belépőink csak a második napra szóltak) A szimpatikus ranger engedélyével a konyhában is alkothattam, ahol természetesen emberünkkel és a parkban önkénteskedő két fiatallal  – Evelynnel és Sterlinggel – megosztottuk a magunkkal hozott elemózsiát és gyümölcsöket.

Érintetlen tengerpart Carate és La Leona között.

Iguánából itt is látunk egy tucattal.

Korábban nem volt ám ekkora béke, barátság és jófejség a Corcovadóban, ahol a pandémia kezdete előtt bevett dolog volt, hogy napi szinten akár 250 (!) dollárt – fejenként kb. 100 dollár a vezető, 80 dollár a három étkezés és 70 dollár a szállás – is legomboltak a turistákról… A 2015 elején bevezetett horribilis ár miatt 2017-ben olcsóbb alternatíva után kellett néznem, így találtam rá akkor az ökoturizmussal foglalkozó Bolitára, mely backpacker áron kínált egyszerű szállást és jól kiépített túrautakat a Nemzeti Park közvetlen határában. Az biztos, hogy a (vagyonos amerikai) turisták újbóli megindulásával rövid időn belül vissza fog állni a régi rend és újra bevezetik az utóbbi évek sokunk számára megfizethetetlen horrorárait…

Sterlinggel indulunk útnak, hogy megtaláljuk a Corcovado egyetlen endemikus békáját.

Sokszor derékig érő vízben – vízeséseket megmászva – harminc percet gyalogolunk egy folyóban, hogy ez a fotó összejöjjön. Megérte, igaz?!

Életemben először tamanduát fotózhatok!

Az igazi meglepetés másnap ért minket, amikor szimpatikus parkőrünk jóvoltából a SINAC által engedélyezett ösvényen túl is kirándulhattunk. Így a parton láttunk tamanduát és az egyik önkéntessel derékig érő vízben gyalogolva, sziklákon átmászva arra a helyre is eljutottunk, ahol megtaláltuk a Corcovado egyetlen endemikus békáját, a phyllobates vittatus-t. Hatalmas élmény volt mind a hangyászféle szemrevételezése, mind az apró kétéltű fotózása!

Nem egyszerű a visszaút…

…de megbirkózunk a feladattal.

Ormányos medve tucatjával találkoztunk a La Leona ösvényein.

Mindennapi kihívások a nemzeti parkban.

Mivel a Corcovado elszigetelt terület, turista pedig hónapok óta nem járt a környéken, ezért a visszaúton a stoppolás nem jött össze, de a helyiek megint a segítségünkre siettek és – egy korrekt összeg fejében – elvittek minket az autómig. A járgány bizony eléggé megszenvedte a tegnap reggelt, a sok kavics miatt továbbra is zörgött, recsegett minden, éreztem, hogy valami nincsen rendben és sejtettem, hogy így nem fogok továbbutazni. Lilla szállását elég lassan haladva értem el. A Blue Osa egyik menedzsere, Alex sietett a segítségemre, aki alaposan átnézte az autó alvázát és levágta a megrongálódott első sárhányókat. Annak még utána kell néznem, hogy a biztosításom fedezi -e ezeket a károkat, a lényeg most az, hogy – elvileg teljes biztonságban – továbbutazhatok. Vár rám Bahía Drake, a Corcovado apró üdülőfaluja!

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.