A koronavírus-járvány okozta pandémia miatt több mint fél éven keresztül nem utaztam, így még nagyobb örömmel és lendülettel tértem vissza Costa Ricába, hogy a járványügyi veszélyhelyzet latin-amerikai lecsengésével ismételten a ticók országában utazgathassak. A Los Chorros ugyan nem egy kihagyhatatlan látnivaló, mégis lenyűgöző érzés volt újra szabadnak lenni, megkötések és korlátozások nélkül kirándulni!

Hazautazásom után a koronavírus-járvány miatt a latin-amerikai országok jelentős része elég szigorú megelőző korlátozásokat vezetett be. Voltak olyan országok, ahol egész napos kijárási tilalom lépett életbe, lezárták a kereskedelmet és a vendéglátást, illetve a szárazföldi határátkelőket. Costa Ricában pl. lezárták a strandokat is a látogatók, sétálók előtt, így hónapokkal később visszatekintve március végén jó döntést hoztam, amikor a pandémia miatt visszautaztam Európába. A homokos strandok és a tengerpart nélkül nem igazán lett volna jó móka Sámarában átvészelni a járvány időszakát…

Közel hét hónap európai tartózkodás után térek vissza Costa Ricába.

A nyár végén aztán jöttek a pozitív hírek. Egyes közép-amerikai országok (köztük Costa Rica) nekikezdtek a lazításnak, és könnyítést célzó intézkedéseket vezettek be. A szállodák és a vendéglátóhelyek 50%-os töltöttséggel üzemelhettek, míg a strandok 5 és 18 óra között voltak látogathatóak. A járványügyi szempontot figyelembe véve Costa Rica szintén korlátozta a nemzeti parkokban a látogatók számát.

Jól esik mindenfajta megkötés nélkül újra jókedvűen és felszabadultan túrázni.

Pár hónapnál többet nem szoktam egy évben Európában tölteni, így 4-5 hónap után már erősen fészkelődni kezdtem, és vártam, hogy Latin-Amerika végre megnyisson. A hazautazási mizéria miatt rengeteg voucherem összegyűlt, azokkal is kellett már kezdeni valamit. Szerencsére a KLM-nél kezdeményezett visszatérítési procedúra során három hónap után készpénzben visszakaptam az eltörölt járatok miatt összegyűlt kreditet. Így egyedüliként az Iberia vouchereim maradtak meg. Hat hónapja pont Costa Ricában maradt abba az utazásom, ezért, illetve a poszt-COVID-időszak konzisztens és határozott utazási szabályai miatt úgy döntöttem, hogy visszatérek a közép-amerikai országba és folytatom azt, amit fél évvel korábban elkezdtem.

A Los Chorros vízeséshez előszeretettel kirándulnak a kicsik és nagyok.

A beutazáshoz szükséges PCR-tesztet pár nappal az utazás megkezdése előtt Bécsben intéztem, míg az esetleges koronavírus-fertőzésre segítséget nyújtó kötelező biztosítást a Costa Rica-i INS biztosítónál kötöttem meg. Az internetes regisztráció után alig vártam, hogy újra repülőre ülhessek és Latin-Amerikában lehessek. Az előzetes információk alapján elég kevés utazó vállalkozott arra, hogy a koronavírus-járvány közepén bevállaljon egy közép-amerikai utazást, ezért is lepődtem meg, amikor egy lány magyar útlevéllel a kezében a Madridból San Joséba induló járaton mellettem foglalt helyet. Lilla első bálozó a kontinensen, így önkénteskedéssel kezdte a Costa Rica-i kalandot. A tengerentúli utat végigbeszéltük, telefonszámot cseréltünk, majd San Joséban elbúcsúztunk egymástól, megbeszélve, hogy ha úgy alakul, akkor az Osa-​félszigeten hamarosan újra összefutunk.

Dzsungelszerű erdőn át vezet az út a természetes zuhataghoz.

Húsz perc sétával érhető el a Los Chorros.

A korábbi utazásaimmal ellentétben ezúttal az autóbérlés mellett döntöttem, hiszen több olyan pontjára is el szerettem volna jutni az országnak, ami tömegközlekedéssel nehezen kivitelezhető. Az autóval történő kényelmes közlekedés mellett azt is elhatároztam, hogy ha úgy adódik, akkor az autóban fogok éjszakázni vagy vadkempigezek. A hosszú repülőút után és a késői érkezés miatt elsőként a repülőtér környékén, Alajuelaban foglaltam magamnak szállást. Az Alajuela Backpackers egy egyszerű és tiszta hostel, ahol nem meglepő, de rajtam kívül nem volt más vendég.

A természetjárás során szép dolgokat látok.

Kitaposott ösvény mutatja az utat a vízeséshez.

Nem indult valami jól utazásom első teljes napja Costa Ricában, mivel a bérelt autó csomagtartóját reggel nyitva találtam. Szerencsére tegnap éjjel mindegyik hátizsákomat felvittem a szállásom szobájába, a pótkerék és a szerelő szerszámok is a helyükön voltak, semmi nem tűnt el. Miután megvettem a kempingfőzőmhöz az előzőleg kinézett túraboltban a gázpalackokat, a Grecia melletti Los Chorros (magyarul a fúvókák) vízeséshez utaztam. A városi szabadidőpark a közelsége miatt – fél órára található a főváros nemzetközi repülőterétől – kedvelt túracélpontja a San Joséban és környékén élő ticóknak.

Rozoga függőhídon keresztül jutok át a folyó másik oldalára.

Megmutatja magát a vízesés.

A Los Chorros vízfolyama ivóvízforrásként szolgál.

A folyóparton tucatnyi ticó élvezi a jó időt és a folyó halk csobogását.

Ezúttal már nem lepődtem meg a parkolóban, amikor a parkőr nagyon barátságosan és szívélyesen üdvözölt a vízeséshez vezető ösvény bejáratánál. Elmondása szerint hónapok óta nem járt külföldi a zuhatagnál. Emberünk nagyon bízik abban, hogy a részleges nyitás miatt a közeljövőben még több turista érkezik majd az országba. Hétvége lévén pár tucatnyi piknikelő ticóval találkoztam a vízesésnél, mely a domboldalon és a sziklákon lefutó sok kis és közepes vízfolyásról kapta a nevét. A Los Chorros fontos ivóvízforrásként szolgál a közeli városokban. A dzsungelszerű ösvényen még láthatóak azok a csövek, amelyek a vizet a szomszédos településekbe vezetik. Az Alajuela tartománybeli őserdőben megbújó vízesés ugyan nem egy Iguazú vagy Gocta, de erre a délutánra – és a koronavírus-járvány okozta hosszú utazási szünet első látvánnyosságának -, több mint megfelelő program volt.

A piciket már kiskorukban szoktatják a vízhez.

Hangulatos helyen töltöm a kora délutánt.

Első napi kirándulásnak tökéletes program a Los Chorros!

Nagyon jó dolog újra Latin-Amerikában lenni, ismét szabadon utazni és kirándulni. Még nagyobb lelkesedéssel folytatom is a San José környéki turisztikai látnivalók bejárását, irány a Laguna de Hule kevésbé ismert krátertava!

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.