A Poáson az időjárás miatt nem jártunk akkora szerencsével, mint egy nappal korábban az Irazú-vulkánon. Így se panaszkodhatunk, hiszen a felhőlevesben megmutatta magát a gejzír. A Poás környékén találtunk egy zseniális madárnéző helyet, ahol az ország legfinomabb húslevesét készítik. A koronavírus-járvány közbeszólt, nem tudtuk folytatni Costa Rica-i utazásunkat. Ezért a hazautazás mellett döntöttem, mely sokkal izgalmasabbra sikeredett, mint az előző hat év latin-amerikai kalandozása együttesen…

Életre szóló élményt szereztünk tegnap, amikor csodálatos napsütésben éltük meg az Irazú vulkánt. Kistestvére, a 2708 méteren található Poás, már egy jóval alacsonyabb aktív sztratovulkán, mely a 18. század óta közel ötven alkalommal tört ki, legutóbb 2019 szeptemberében. Példátlan erejű robbanásos vulkánkitörései és pöfékelő gőzkitörései miatt a ticók különösen nagy figyelmet fordítanak a biztonságra és mindennemű vulkáni aktivitásra a Poás körül 1955-ben létrehozott nemzeti parkban.

Auch der Nebelwald rund um den Krater ist eine Erkundung wert.

A füstölgő katlanhoz vezető úton szép növényeket fotózok.

Induláskor az ég felhőtlen, így joggal bízunk abban, hogy a tegnapi parádés időjárás után abban a mindössze tíz percben, amit az aktív tűzhányó peremén tölthetünk, szép időnk lesz. Ellentétben az Irazúval, a Poásnál csak nagyon kevés idő áll a látogatók rendelkezésére, hiszen a vulkáni terület igen aktív, így az orrfacsaró kénes gázok szervezetre káros hatása miatt a SINAC nem engedi, hogy hosszabb időt töltsünk a kalderánál. A kénes kigőzölgések hosszútávon belélegezve jelentős egészségkárosító hatással bírnak, ezért sajnos nincsen mód a vulkánnal való komolyabb ismerkedésre. Ha az idő a fent tartózkodáskor rossz, akkor nem lehet addig maradni, amíg újra kisüt a nap…

Az a pillanat, amikor a vulkán alatt pár száz méterrel még csodálatos az időjárás.

A Poás San José környékének egyik leghíresebb látnivalója.

A Poás egyik különlegessége, hogy a kráter peremén egy fortyogó iszaptavat – a világ legsavasabb természetes tavainak egyikét – lehet megtekinteni. Rövid séta után jutunk el a gőzölgő katlanhoz, ahol azonban az elénk táruló látvány egészen másfajta élményt kínál, mint amit előzőleg titokban reméltünk. A gejzír titokzatos ködbe burkolózva vár bennünket, így az első percekben nem fedi fel titkait. A Laguna Caliente smaragdzöld vizét csak a látogatásunk utolsó perceiben sikerül egy kicsit jobban szemrevételezni. A “forró lagúnától” örömmel mennénk tovább a növényzettel sűrűn borított vulkán tiszta vizű, 400 méter átmérőjű második kráteréhez, azonban a Botos-lagúna le van zárva, nem látogatható.

Ennél jobban nem oszlik el a köd.

A Poás-vulkán és a kürtő erodált felszíne szép látvány.

Azzal, hogy a kráter-tó kiesik a mai programból, több időnk marad a Poás környéki látnivalókra. Első körben adná magát a magánkézben lévő La Paz Waterfall Garden, mi mégis inkább más nevezetességet választunk. Az ökopark állatkertje mellett gyönyörű vízesések zuhannak alá, az egyik legszebbet – a névadó La Paz-zuhatagot – az út széléről szemrevételezzük. Innen már nincsen olyan messze az az útmenti soda és kilátó, ahova mindenképpen betérünk. Azonkívül, hogy itt készítik az ország legfinomabb házi húslevesét, mely simán felveszi a versenyt a nagyi főztjével, az étterem külső terasza valóságos paradicsom a madárnézőknek és ornitológusoknak.

A vulkán környékén érdemes megnézni a La Paz-vízesést.

Gyorsan bukik a csalira.

A Mirador Cinchona teraszán könnyű kolibrit fotózni.

Az egyszerű sodáról La Fortuna mellett egy véletlen találkozáskor hallottam először és azonnal megjegyeztem a nevét. Ekkor az Arenal Observatory Lodge ösvényein kirándultam, itt találkoztam egy profi felszereléssel apró kolibriket fotózó ticóval. Hamar szóba elegyedtünk egymással. Oscarral azóta többször cseréltem eszmét az ország legjobb madárnéző helyeiről, ő javasolta a Mirador Cinchona felkeresését. Érkezésünkkor felszeletelt papajával a kezében pillanatok alatt megjelenik a soda szimpatikus tulajdonosa. A csali az etetőknél gyorsan megteszi a hatását, így már percek után megérkeznek a színes madarak a teraszra. Órákig fotózzuk őket, közben elfogyasztom a krumplival, jukkával, kukoricával, tökkel és sárgarépával felturbózott isteni olla de carne-t.

A soda tulajdonosai nem öltözik túl magukat.

A helyiek hosszú ideig főzik a húst, hogy rendesen megpuhuljon. Bőséges zöldséggel tálalva simán megéri a nyolc dollárt.

Másnap Béla Panamavároson keresztül az utolsó KLM járatok egyikével visszarepül Európába, míg én felszállok egy Sámarába tartó buszra. A tengerparton próbálom kitalálni, hogy merre tovább. Közel tíz hónapja vagyok úton és Latin-Amerikába érkezésem óta sok minden megváltozott a világban. Konkrétan a pandémiára gondolok, amitől Costa Ricában is egyre többen kezdenek bepánikolni. Bevásárolni családonként csupán egy ember mehet, több helyen mérik a testhőmérsékletet, az utcán sokan maszkot hordanak. Minden üzletben használnak alkoholos kézfertőtlenítő gélt, míg a szállásomon azzal a kérdéssel kezdik az ismerkedést, hogy áruljam el, pontosan mikor érkeztem meg az országba…

Szép számban látunk tangarákat.

Megéheztek.

Sámarában él Csilla, akivel korábban már váltottam pár levelet. Személyes találkozásunkkor tőle kapok tippeket szálláskeresés miatt. A tervem az, hogy maradok Costa Ricában és itt vészelem át a pandémia bizonytalan időszakát. A hosszú és intenzív utazás után jól fog esni megállapodni egy ideig. A lenyűgöző tengerpart adja magát sportolásra, míg a saját lakásban jó lesz újra magamnak főzni, illetve többet foglalkozni a blogommal, hiszen eléggé le vagyok maradva a sztorikkal. Az első apartman megtekintése előtt érkezik otthonról egy telefonhívás, mely után megfogadom, hogy megfontolom a helyzetet.

A szemerkélő eső után megjelennek a trupiálok.

Egy éjszaka alatt átgondoltam a lehetőségeket, és másnap elkezdtem megszervezni a hazautamat. Volt repülőjegyem az Iberiával Európába, ezt elvileg könnyű lett volna átiratni, viszont a légitársaság törölte a tengerentúli járatait, így más megoldást kellett keresnem. Adta magát a holland KLM, mely előszeretettel utaztat Amszterdamba és – az Air France miatt – Párizsba. Csakhogy a legtöbb Hollandiába tartó járat Panamavároson keresztül közlekedik. Oda már biztosan nem jutok be, hiszen az aktuális járványügyi helyzetre tekintettel Panama néhány napja lezárta a határait, és tranzitolni se enged… Közben folyamatosan izzott a telefonom, a húgom volt az, aki átvette az otthoni szervező szerepét, míg én felvettem a kapcsolatot a nagykövetségekkel.

A pandémia ellenére jobb lenne inkább Costa Ricában maradni, és madarakat fotózni.

Elég gyorsan körvonalazódott a helyzet és kiderült, hogy túl sok lehetőségem nem maradt. Mivel Mexikó korlátozások nélkül továbbra is nyitva állt, ezért Mexikóvároson keresztül utaztam. Onnan Madrid, majd Amszterdam lesz az irány (gondoltam), hogy a több átszállásos repülőút végén Budapesten landoljak. Azt tudtam, hogy a Barajas reptéren semmi nem lesz nyitva, így még Costa Ricában bevásároltam és elkészítettem a rám váró 72? óra túlélőcsomagját. A feladott poggyászomba került az elemózsia, hiszen a madridi reptéren el kell majd töltenem egy teljes éjszakát.

A madridi reptéren minden zárva, a Barajast nem lehet elhagyni, így a a drága Costa Ricában vásárolok be.

Valahogy azonban éreztem, hogy nem lesz olyan egyszerű mutatvány ez a hazaút. Az éj közepén a madridi reptéren a földön alvás közben megébredve telefonos segítséggel pillanatok alatt újabb tervet (a sokadikat…) kellett improvizálnom. Kiderült ugyanis, hogy az Amszterdamon keresztüli utazás nem fog összejönni, hiszen Hollandia a mai naptól nem enged fel külföldit az országba tartó gépeire… A két lehetséges opció (Frankfurt és Lufthansa, illetve London az Air Europával) közül végül az utóbbit választottam. A német gépek sajnos már mind tele voltak, az Air Europára kaptam jegyet. Bár reggel sokkolt a számítógépes check-in megjegyzése, hogy a kártyám csak SBY, azaz standby. Hosszú órák teltek el, amíg visszaigazolták, hogy repülhetek.

Kb. hatvan óra utazás után végre találok egy helyet, ami nyitva tart és még sört is árul…

Ekkor már 24 órája tartózkodtam a Barajas repülőtéren. Újabb várakozás után kiderült, hogy rendszerhiba miatt még legalább egy órát kell várnom az Air Europa pultja előtt… A légitársaság részéről történő visszaigazolás szerencsére gyorsan ment, így örömmel léptem be a kapukhoz vezető sávba. Nem ittam előre a medve bőrére, de azért egy helyi sört megpattintottam annak örömére, hogy elhagyhattam végre a tegnap minden sarkát legalább tízszer körbejárt T2 terminált.

Home office – várva a következő (sokadik) csatlakozást…

Unokatestvérem Barna hazaérkezésem örömére kreatívkodott.

Londonban szerencsére már minden könnyen ment. A Gatwick reptéren landoltam, innen indult pár órával később az a WizzAir járat, mellyel éjfél előtt megérkeztem Ferihegyre. Pontosan 72! órát voltam úton, fizikailag és idegileg is kimerültem. Jöjjön most a kéthetes önkéntes karantén, aztán meglátjuk, hogy miként alakul a fránya járványhelyzet a világban….

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.