Ecuadori utazásunk során egyik csúcsélmény követi a másikat. A zseniális Cuyabeno trópusi esőerdeje után túránk újabb fénypontja következett. A Galápagos-szigeteken az egyik ámulatból estünk a másikba. Mindezt fokozta még nálam egy újabb galápagosi túra, hiszen egy két fős társasággal egy hónappal később szintén látogatást tettem a szigeteken. Képes blog formájában jöjjön Ecuador legizgalmasabb természetvédelmi területe, elsőként annak Santa Cruz szigete!

Mivel korábban már bemutattam a Galápagos-szigetek három fő szigetét (Isabela, San Cristóbal, Santa Cruz), ezért ezúttal képes bloggal jelentkezem a Föld utolsó paradicsomából. Fogadd szeretettel változatos képanyagomat a Santa Cruz-szigetről!

Puerto Ayora kisvárosa a Santa Cruz-sziget déli csücskében található, igazi turistaközpont gyönyörű tájakkal és rengeteg programmal. A várost Isidro Antonio Ramón Ayora Cueva ecuadori elnök tiszteletére nevezték el Puerto Ayorának. A település a sziget turisztikai központja, több mint 12.000 lakosával a csendes-óceáni Galápagos-szigetek legnépesebb városa.

Santa Cruz turisztikai központjaként elég forgalmas Puerto Ayora kikötője. A legtöbb természetrajongó a Baltra-szigetén történő landolás után ide érkezik, és itt kezdi a szigetek részletes megismerését. Innen indulnak a menetrend szerint közlekedő személyhajók az Isabela és a San Cristóbal szigetekre.

Apropó Baltra-sziget. A varacskosfejű leguán megfigyeléséhez nem kell szervezett túra. A lakatlan Baltrán a repülőtér közelében érkezés után vagy elutazás előtt könnyen meg lehet figyelni, és fotózni a különleges színű hüllőt.

A szárazföldön élő Conolophus subcristatus akár két méteresre is megnőhet. A sárgásbarna színű hüllő kaktuszokkal és gyümölcsökkel táplálkozik. Két éve közel 1500 varacskosfejű leguánt telepítettek át North-Seymour szigetéről Santiago szigetére, a sziget folyamatos ökológiai helyreállításának megkönnyítésére.

Mela gyakran feltűnt Puerto Ayora kikötőjének és mólójának környékén, ahol szinte mindig hasonló jófejekkel lehetett fotózkodni.

A Galápagos-szigetek meglátogatásával Norbi gyermekkori álma vált valóra. Legalább annyira élvezte a szigeteket, mint a pólóján hirdetett ausztrál AC/DC rockzenekar hanganyagait.

1835-ben járt itt az angol természettudós Charles Darwin, akinek emlékét a Galápagos-szigeteken máig őrzik és ápolják. A szigetcsoport északnyugati részén egy kis szigetet róla neveztek el, miként a Santa Cruz szigetén működő Biológiai Kutatóközpontot is.

A Charles Darwin Kutatóállomás egyben a Galápagosi Nemzeti Park központja is. Látványos kiállítások és tárlatok mellett különleges élményt nyújtott a sikeres óriásteknős tenyészprogram megismerése, melynek során az önkéntesek a szigetekről összegyűjtött növendék példányokat gondozzák, hogy megmentsék a különbözö teknősfajokat a kihalástól.

Első délutánunkon a Biológiai Kutatóközpont közvetlen környékét is bejártuk. Ha eddig még nem, akkor most már garantáltan mindenki beleszeretett a Galápagos-szigetek egyedülálló szépségébe és sokszínűségébe.

Ellenben a varacskosfejű leguánnal, a tengeri leguánok testhossza nem éri el a másfél métert. Az amblyrhynchus cristatus képes a tengeri életmódra és táplálkozásra. A hüllő közel 15 méter mélyre tud lemerülni a vízben.

Az egyetlen valódi tengeri gyík szürkészöld színe nászidőszakban vörösre változik. A hőmérséklet szintén hatással van a hüllő színére. A hideg óceánból kimászó amblyrhynchus cristatus majdnem fekete, csak hosszabb sütkérezés után nyeri vissza eredeti szürkészöld színét.

A tordaszentlászlói Istvánnal véletlenül futottunk össze a szigeten. Amikor meghallotta, hogy magyarul beszélünk egymással, gyorsan leszólított minket. Sörözés mellett jót beszélgettünk, kontaktot cseréltünk, és megígértük neki, hogy ha lesz rá lehetőségünk, akkor Európába visszatérve meglátogatjuk erdélyi éttermét.

Ha már Santa Cruz szigetén vannak óriás betűk, akkor készüljön Puerto Ayora kikötőjében is egy – csonka – csapatkép!

Simacsőrű anit és az endemikus Galápagos légykapót a sziget belsejében lévő Los Gemelos névre keresztelt kettős kráter gyakran párába burkolózó környékén fotózom.

A szigetcsoport egyedülálló geológiájával ismerkedtünk a galápagosi magasföldön, amikor körbejártuk a Los Gemelos beszakadt iker kalderáit, és az ősvulkánok megmaradt peremét.

A ritka pillanatok egyike, amikor közös fotó készül vendégeimmel.

Az őshonos galápagosi elefántteknősökkel való találkozás igazi bakancslistás élmény.

A szigeten található számtalan teknősfarm közül a személyes kedvencem az El Chato Rezervátum, ahol a birtok hatalmas területén órákat lehet eltölteni, és testközelből megcsodálni a nagyobbnál nagyobb teknősöket.

A különleges táblánál kijár egy fotó!

Csabi és Peti sajátos módon imitálja az elefántteknőst az El Chato látogatóközpontjában.

Dóri készen áll az új kalandra, irány a rezervátum egyik lávaalagútja!

A lávacsatornák és a lávaalagút-barlangok képződése a lávafolyás belső és külső részének eltérő hűlésére vezethetők vissza. Rengeteg lávaalagút található a Santa Cruz-szigeten, újak is, melyeket a kisebb-nagyobb vulkánkitörések, és tektonikus mozgások hoznak létre.

Santa Cruz sekély sólepárló medencéi mesterséges sóágyak, melyek párolgás segítségével a tengervízből – utóbbi táplálja az állóvizet – sót nyernek ki.

Az UNESCO a Galápagos-szigeteket 1978-ban elsőként minősítette a természeti térségek közül a világörökség részévé.

A Galápagos-szigetek száraz, sziklás területein egy szárazságtűrő bozóttársulás lett a domináns. Az abszolút karakterfaj a vékony termőrétegen, és csupasz lávamezőn is megmaradó kaktuszcsoport, az Opuntia. Utóbbi kulcsfontosságú szerepet tölt be a kopár partvidékek ökoszisztémáiban.

A Las Grietas tektonikus repedés széthúzódásával alakult ki, melynek során a lávakőzetek repedése keskeny hasadékok sorozatát hozta létre, kristálytiszta vízzel.

A Tortuga-öböl karakterisztikus növénye a mangrove.

A strand, ahol a tengeri leguán együtt napozik a turistával.

Láthatóan jól érzi magát a csapat a Tortuga-öböl csodálatos aranyhomokú strandján.

Esténként megkóstoltuk a tenger különleges gyümölcseit.

A Garrapatero strand negyven km-re található a sziget fővárosától, Puerto Ayorától. A 2018 áprilisi első galápagosi utazásom során nem jutottam el ide, így az élmény nekem is új volt. Egy másfél km hosszú homokos strand, eukaliptusz fák, sós vízű, sekély lagúna, és Darwin-pintyek jellemzik.

Üdvözlet mindenkinek a Galápagos-szigetekről!

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.