Medellínből már sokadszor tettem egynapos kirándulást a színpompás – vidám házai és kézzel festett képekkel díszített lábazatmotívumai miatt elhíresült – Guatapé városába, melynek határában ismét megtekintettem a környék ikonikus látványosságát a Peñol-sziklát.

Medellíntől két órára található Guatapé és El Peñol településének hatalmas víztározója, melyet az állam az 1960-as években alakított ki, létrehozva Antioquia megye legnagyobb vízgyűjtő medencéjét. Utóbbi teljesen átalakította a tájat és újraformázta Guatapé városát is.

A legszebb 360 fokos panorámalátványt a monolit tetején kialakított egyedülálló kilátótorony nyújtja. Innen belátni a mesterséges víztározó környékének teljes domborzatát, vizeit és a több tucatnyi szigetet és a mindenhonnan benyúló félszigeteket is.

A vulkanikus eredetű La Piedra (= a kő) kilátójában büszkén lobog a kolumbiai zászló.

A La Piedra del Peñol tetejére először három hegymászó jutott fel 1954-ben. Az egyikük – Luis Eduardo Villegas López – emlékére szobrot állítottak a kijáratnál. Érdekesség, hogy az alpinista éppen annak a családnak a sarja, amelynek a hatalmas sziklatömb és annak közvetlen területe a mai napig magántulajdona.

A riói Corcovadohoz nagyon hasonló, jellegzetes geológiai képződmény kb. 70 millió évvel ezelőtt alakult ki, melyet már az őslakosok is szent és sérthetetlen helyként tartottak számon. A sziklatömb relatív magassága kb. 220 méter.

Guatapé egy elképesztő színű, nagyon hangulatos kisváros. Gyönyörű és csodásan karbantartott macskaköves utcáin, egymáshoz tapadó, régi színes házacskái között kellemes sétákat tehetünk.

Guatapé főterén áll a görög-római stílusú Iglesia Nuestra Señora del Calma templom, melyet a helyi legendák szerint a 19. században egy narancstolvajjal építtettek büntetésből.

Hangulatos, páratlan szépségű belvárosi tér Guatapé központjában.

A település belvárosának lakói gyorsan átvették az új szokásokat, így az éttermek, szállások, boltok mind különféle, különleges színekben tündökölnek.

Turisták sokaságát vonzza a Guatapé és Peñol között félúton fekvő La Piedra nevű sziklaképződmény, melynek hasadékában lépcsőt építettek, hogy minél többen részesülhessenek a csodálatos látványban. A közel 220 méteres magasságot 750, a szikla széléhez erősített, betonlépcsőn lehet leküzdeni.

A karácsonyi főszezonban jártam legutóbb a La Piedránál. Gyorsan kitették a megtelt táblát.

Ilyen perspektívából a víztároló környéke és a hatalmas sziklatömb csak helikopterből látható. Életreszóló élményben volt része a velem utazó Csabinak és Daninak.

Egyszerűen gyönyörű, megunhatatlan látkép.

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.