Bogotá és Medellín között már Antioquía régió területén található Doradal települése. A kisváros határában meglátogattam a hírdedt kartellvezér Pablo Escobar Nápolyról elnevezett egykori birtokát, mely napjainkban élményfürdőként és csúszdaparkként működik. Sajnos már nem áll a világ valaha élt leggazdagabb bűnözőjének két szintes koloniális stílusú magánvillája és egykori úszómedencéje. A drogbáró fényűző életét bemutató picike múzeum és az 1980-as években csodaszámba menő – azonban mára már teljesen az enyészetté vált – autógyűjteménye miatt a látogatást ugyan érdekesnek találtam, de az egykori luxusbirtokot még egyszer biztosan nem látogatnám meg…

Ma a Hacienda Nápoles egyrészt családi szórakoztató központ, másrészt múzeum, ami bemutatja Pablo Escobar legendásan fényűző életét. A leghírhedtebb drogbáró egykori birtokán működik egy állatkert is, igaz teljesen más formában, mint birodalmának fénykorában. A narkoterrorista idejéből mára már csak a vízilovak maradtak meg. A kolumbiai állam 2007-ben vízi élményparkká fejlesztve újra megnyitotta az egykori haciendát.

A kolumbiai kábítószerkartell fejének egykori birtoka Medellíntől 170 km-re található. Pablo Escobar az 1970-es évek végén hosszú hónapokon keresztül kereste azt az ideális helyet, amely megfelelő lehet főhadiszállásnak. Ez a hely a Doradal mellett található Puerto Triunfo lett, itt építtette fel luxusbirtokát minden idők leggazdagabb bűnözője.

Pablo Escobar állatkertje az 1980-as években látogatható volt a nagyközönség számára is. A kokainkirály halála után a legtöbb – a háromezer hektáros területen – élő állatot eladták különböző állatkertnek, mivel fenntartásuk komoly terhet és költséget jelentett volna, de például a víziló-populáció létszáma a Rio Magdalena holtágaiban és lagúnáiban az évek alatt többszörösére nőtt.

A néhai kokainkirály egykori magánbirtokának bejárata. A fehér kapu fölé egy egymotoros Piper Super Cub PA-18-as repülőgép másolatát emelték, amellyel az első jelentős kokainszállítmányt repítették az Egyesült Államokba.

Majmok egy csoportja külön, teljesen szabadon mozog a hatalmas luxusingatlan területén.

A számos mesterséges tó egyike a kartellvezér egykori birtokán.

Doradal napjainkban ugyanolyan, mint bármelyik átlagos kolumbiai kisváros.

Pablo Escobar egykori háromezer hektáros otthonán ma élményfürdő és adrenalin csúszdapark működik vízesésekkel, melyet évente mintegy ötvenezren látogatnak. A témapark csak nagyon drága (17 USD) kiegészítő jegy váltásával vehető igénybe, így meglátogatásáról ezúttal örömmel lemondtam…

Sokkal érdekesebbek azok az iguanák, melyeket a híres-hírhedt kartellvezér életét bemutató múzeumba-menet fotózok.

A különféle egzotikus állatok mellett a drogbáró fényűző életét bemutató múzeumot találtam a témapark legérdekesebb részének.

A picike múzeum mellett megtalálható Pablo Escobar – korábban dollár milliókat érő – luxus autógyűjteményének maradványa is, mely mára már teljesen az enyészeté lett.

Az 1980-as években Pablo Escobar kábítószer-uralkodó, számos más egzotikus állat mellett, négy vízilovat csempészett be Kaliforniából személyes szafariparkjába. A vad víziló azonban csak Afrika esőerdeiben és mocsaraiban őshonos. Ennek ellenére napjainkban kb. 50-60 víziló él a hacienda környékén. Közülük Vanessát a szórakoztató park tulajdonosai születése óta a helyszínen tartják. A víziló-bébi nagy sikernek örvend, hiszen Vanessa 2014 június óta a Hacienda Nápoles témapark hivatalos kabalája.

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.