Meglátogattam azt a – kíváló klímájú környezetben, az Egyenlítőhöz közel, 1.500 méter magasságban fekvő – Medellínt, melyet az 1980-as években a világ egyik legveszélyesebb városaként emlegettek. A drogháborúk és a kartellen belüli véres leszámolások ideje szerencsére már a múlté. A kokain volt központja napjainkban egy modern és dinamikusan fejlődő metropolisz, ahol pezseg az élet. Klasszikus látnivalók hiánya ellenére jó volt részletesen megismerni a fejlett – jól karbantartott -infrastruktúrával rendelkező Medellínt, remélem hamarosan visszatérhetek…

Miután bejártam a híres drogbáró Pablo Escobar egykori birtokát Puerto Triunfóban, továbbutaztam Antioquia tartomány fővárosába Medellínbe. 2016 után már harmadszor jártam az ország második legnépesebb városában A sötét és véres múlttal rendelkező – Kolumbia északnyugati részén található -metropoliszt 2013-ban a világ leginnovatívabb városának választották, köszönhetően a politikában, oktatásban, szociális fejlődésben elért haladásának. Nézzük mit tud felmutatni a sokemeletes és csúcskategóriás lakótornyok sokasága, rendezett terek és utcák mellett a buja völgyben épült nyüzsgő nagyváros…

Medellín egyik építészeti különlegessége a fekete-fehér geometriai mintákkal megbolondított neoklasszikus épület, a Rafael Uribe, az Uribe Kultúrpalota. Nevét a Kolumbiai Liberális Párt egyik tábornokáról kapta. Az épületet az 1920-as években Agustín Goovaerts belga mérnök és építész tervezte.

A nemzeti emlékmű kupolája a XX. századi építészet remekműve, esti megvilágításban mutat igazán pompásan.

A kultúrpalota épülete napközben egy gyors regisztráció után ingyenesen látogatható. A közel száz éves épület termeiben állandó és időszaki művészeti kiállításokat, kulturális programokat, koncerteket és tudományos konferenciákat tart a városvezetés.

Megéri felmenni a neoklasszikus épülete tetejére, ahonnan jó képeket lehet készíteni a belvárosról és a hipermodern metróról. Medellínben működik az egyetlen kolumbiai metróhálózat. A helyiek büszkesége 1995 óta magasvasútként szeli át a metropolisz belvárosát.

A Kultúrpalota nagy belvárosi tere az, ahol a világszerte ismert Fernando Botero jellegzetesen egyszerű, kerekded és buja formájú – öt-hat méteres magasságban tornyosuló – bronz szobrait lehet megcsodálni. A ma élő talán legnevesebb kolumbiai festőművész – szobrász ábrázolásmódja egészen egyedi, arányosan túlzó.

Latin-amerikai utazásaim során bármikor nagyon szívesen megyek természetvédelem alatt álló botanikus kertbe. Nagyon élvezem a pálmaligetekben, bambuszok és virágágyások közötti sétát. Rio de Janeiro Jardim Botanicója az egyik legszebb és legvarázslatosabb, amit eddig láttam, de nagy örömmel látogattam el az Universidad metróállomás közelében található -1972-ben alapított – Medellíni Botanikus Kertbe, ahol telepített esőerdő és mesterséges tavak mellett csodálatos virágokkal találkoztam.

A Joaquín Antonio Uribe Botanikus Kert ma Kolumbia legnépszerűbb, évente több mint kétmillió látogatót vonzó kulturális látványossága. A 14 hektár méretű parkban a lenyűgöző növényvilágon kívül sok különféle egzotikus állatban is gyönyörködhettem.

Aranjuez kommunájában a Botanikus Kerttől északra található az 1984-ben elhunyt Pedro Nel Gómez kolumbiai festőművész, szobrász, filozófus, várostervező és mérnök életének és munkásságának szentelt múzeum. A múzeum 2018-ban tett szert nemzetközi hírnévre, amikor a művész nudista kiállítását csak meztelenül lehetett meglátogatni.

Pedro Nel Gómez, Kolumbia egyik legtermékenyebb festője, szobrásza, legjobban a kiemelkedő freskóművészetéről ismert. Munkássága alatt a művész állítólag 2.200 négyzetméter falfestményt készített Kolumbia városainak középületeiben.

Medellínben az 1842-ben épített, 1998-ban múzeumnak kikiáltott San Pedro temetőbe is ellátogattam. Az 1999-ben Kolumbia Nemzeti Emlékművé nyilvánított San Pedro temetkezési emlékművei az ország történelmének kiemelkedő szereplőinek állítanak emléket.

A Hacienda Nápoles meglátogatása után a Medellín határában található itagüi temetőbe is elmetróztam. Pálmák árnyékában itt található a Medellín-kartell híres kábítószer-kereskedőjének, Pablo Escobarnak márványból készült sírköve, mely napjainkra turisztikai attrakció lett. A legendás kartellvezér sírja a második leglátogatottabb Dél-Amerikában a Buenos Aires-i Recoleta temetőben található Evan Perón, azaz Evita nyughelye után.

Medellín 1.500 méter magasan fekszik a festői Aburrá völgyben. Hét ún. védőhegy veszi körül, melyek közül a Nutibara domb tetején a városvezetés az 1970-es években egy skanzen szerű, tipikus Antioquia-i várost hozott létre. A bájos Pueblito Paisa (= kis város) markáns színű koloniális épületei, a panorámás kilátás az egész városra, magával ragadóak.

Nagyon érdekes és lebilincselő a mini falu megépítésének története. Az építkezést Julián Sierra Mejía építész vezette, aki az El Peñol vízerőmű megépítése során lebontott, hátrahagyott ajtókat, burkolatokat és ablakokat használt fel a helyi skanzen koncepciójának kialakításához. Sierra a 20. század eleji fodrászszékeket, íróasztalokat, ágyakat és konyhai eszközöket is felhasználta a különböző épületek szobáinak tervezéséhez és azok dekorációjához.

Metróról átszállva libegőztem fel Medellín “hegyoldalaiba”. Több dél-amerikai nagyvároshoz hasonlóan (pl. La Paz és El Alto) a kábel-felvonó hálózat segítségével Medellínben is könnyedén feljuthatunk a völgyben található központi résztől a sűrűn lakott kommunákba.

Medellin magas hegyekkel körülvett völgyben épült, így a dombon lévő városrészeket is libegővel kötötték be a tömegközlekedésbe.

Santo Domingo városrészen keresztül Teleféricóval utaztam tovább egy másik vonalon a 16.000 hektár területű Arví parkba, mely a várost folyamatosan friss levegővel telíti.

Az Arví Medellín környezetvédelmi területe természetjárók és kerékpározók nagy kedvence, összesen 50+ km túraúttal. Hiába a mesébe illő környezet, én nem teljesen értettem, hogy a túraútvonalak nagy részéhez miért is kötelező a helyi vezető. Szeretek magam mozogni a természetben, így alternatív túraútvonalon ismerkedtem az ökológiai parkkal.

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.