Letérve a gringó ösvényről Ocaña történelmi jelentőségű településén kötöttem ki, ahol 1828-ban aláírták azt a dokumentumot, amivel megerősítették Kolumbia függetlenségét. A városalapítás évfordulójának ünnepségére és a szépségkirálynő-választás kellős közepére értem be a főtérre. Másnap az ország egyik legszebb spanyol gyarmati városával ismerkedtem, illetve egyedüli látogatóként jártam be Los Estoraques túlvilági barázdákkal felárkolt badland-képződéseit.

A 90.000 lakosú Ocaña Kolumbia egyik kevésbé ismert és látogatott városa, melyet valahogy eddig kerülték a külföldi turisták, pedig Ocaña az ország egyik legfontosabb történelmi városa. Érkezésem napján ünnepelték a helyiek a városalapítás 448. évfordulóját, így tengernyi ember korzózott a macskaköves utcákon.

A városközponttól nem messze fekszik a ferencesek által a 16. században építtetett San Francisco templom, mely napjainkban múzeumként funkcionál. Itt erősítették meg 1828-ban Kolumbia -a cúcutai konferencián 1821-ben elfogadott- alkotmányát. A templom 1937 szeptembere óta nemzeti emlékmű.

A Parroquia-Santuario Jesús Cautivo plébániatemplom Ocaña déli részén a Barrio el Carretero városnegyedben található. Építése 1895-ben kezdődött, és 1899-ben az ezernapos háború idején ért véget. 2003-ban a templomot Észak-Santander megyében kulturális érdekűnek nyilvánították.

A városalapítás évfordulójának ünnepsége idején szépségkirálynő-választást tartottak Ocañában. Egyáltalán nem bántam meg a nem várt programot és a különleges hölgykoszorút, hiszen a beválogatott lányok egyenként mind gyönyörűek voltak. …és még azt mondják, hogy Medellínben a legszebbek a kolumbiai lányok…

A három párhuzamos főutcából és összesen 367 házból álló picurka La Playa de Belén Kolumbia egyik leghangulatosabb települése. A “gringó ösvény”-től messze eső település vonzerejét a nagy távolság és az elszigeteltség képezik.

La Playa de Belén jelentése magyarul “betlehemi strand.” Nagyon furcsa, hiszen a közelben nincsen se tó, se tenger, így strand sem. A sivatag közeli település szinte teljesen száraz. Playa-nek hívják, mivel a szél átfújja a városon a környező félsivatagi jellegű vidék száraz, finom homokját.

Az alacsony lélekszámú, picurka település díszes erkélyes házai, macskaköves borítású utcái a gyarmati idők jellegzetes hangulatát idézik.

La Playa de Belén hangulatos sírkertje a szomszédos hegy tetején található, remek kilátással a településre és a Los Estoraques kárpiramisaira.

1988-ban Észak-Santander megyéje versenyt hirdetett az állam legszebb városának kiválasztása miatt. La Playa de Belén lakói elhatározták, hogy megnyerik a választást. Fehérre meszelték az egész települést, a külső épületek ajtajai és burkolatai barna színt kaptak, míg az agyagcserepes tetők ekkor már vörös színben tündököltek. Semmi kétség nem fért hozzá, a rendkívül harmonikus képet mutató Playa simán megnyerte a versenyt.

La Playa határában -alig negyed órányi sétára- húzódnak meg a Los Estoraques Nemzeti Park hihetetlen, több millió év alatt keletkezett, felszíni képződményei és viharvert sziklaalakzatai.

A kárpiramisok között nincsen hivatalos turista nyomvonal, így keresztül-kasul be lehet járni a 600 hektáron elterülő parkot. Ottjártamkor -parkőr híján- az 5.000 COP belépőjegyet sem kellett megfizetni. A Los Estoraques rosszföldjén eltöltött egy óra alatt senkivel nem találkoztam.

A törökországi Kappadókiához hasonlóan a külső erózió lepusztító munkája formálta törmelékes anyagú sziklacsodák a száz méteres magasságot is elérik.

A bizarr homokkővidéken teljesen egyedülálló élményben volt részem, élveztem, hogy a sűrű tornyokat körüljárhattam és megmászhattam.

A jelentős történelmi múlttal, a koloniális kort megidéző szomszédos településsel és a Los Estoraques badland kárpiramisaival Ocaña joggal bízhat abban, hogy hamarosan felkerül a hátizsákos turisták térképére.

Ocañából egy hosszabb út vezet Valleduparon keresztül a Karib-tenger partjához. Hamarosan nekivágok, jön Palomino trópusi tengerpartja és a Ciudad Perdida-trek!

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.