Hétvégi kirándulások Bogotából: Villavicencio és a Bioparque Los Ocarros (képes blog)

Hétvégi kirándulások Bogotából: Villavicencio és a Bioparque Los Ocarros (képes blog)

A Tayrona Nemzeti Park meglátogatása után visszatértem Bogotá mellé, ahol Javier cimborám lakásában újra megpihentem, tovább írtam a blogomat, minden nap finomakat főztem és bátran kísérleteztem a saját készítésű gyümölcslevekkel. Gyorsan eljött az újabb hétvége, így fogorvos ismerősömmel újra útra keltünk, hogy meglátogassunk egy lebilincselő, rendkívül változatos állatparkot két és fél órára Bogotától. Jöjjön egy részletes képes beszámoló:

Villavicencio Bogotától 75 km-re, az Andok keleti vonulatának lábánál található, itt veszi kezdetét az Orinoco-medence kiterjedt síksága. A Los Ocarros Bioparkot az óriástatuk tiszteletére és védelmére alapították. Tudományos, természetmegőrzési és állomány újratelepítési célokra megtalálhatóak itt a térség reprezentatív és endemikus fajai.

Apropó Orinoco-medence. Az Orinoco Dél-Amerika egyik leghosszabb folyója, 76,3%-a Venezuelában, a többi része része pedig Kolumbiában található. A Los Ocarros Természetes Biopark a keleti síkságnak nevezett térség állat- és növényvilágának védelmére szolgáló központja, egy olyan hely, ahol a ökológiai turizmus és az élőhelyvédelem kéz a kézben jár.

A közönséges mókusmajom a csuklyásmajomfélék családjába tartozó faj. A mókusmajmok szinte hemzsegtek a Villavicencioi Állatpark területén.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánított krokodilfaj az orinocoi krododil, amely kizárólag csak az Orinoco folyó medencéjében fordul elő. Ez a krokodilfaj a világ legritkább élőlényei közé tartozik, egyedszáma nagyjából 250 – 1500-ra tehető.

A királykeselyű (king vulture) legfőbb jellemzője a csőre töve fölött kinövő sárgás színű, kiemelkedő bőrképződmény. Az andoki kondor és a kaliforniai kondor után a királykeselyű a harmadik legnagyobb újvilági keselyűféle.

A Los Ocarros küldetése nem korlátozódik az állatok fogságban történő bemutatására, a Biopark küldetése a állatfajok védelme és azok élőhelyeinek megóvása.

A biodiverzitás megőrzését és az ökológiai rendszerek fenntartását támogató Los Ocarros állandó lakosai ma buja növényzetben 5,5 hektáron élnek, ahol egy gyönyörű természetes tavat is élveznek, amelyet az Aguas Claras patak vize táplál. Korlátok nélkül minden faj a természetes élőhelyén található.

A dél-amerikai tapír is veszélyeztetett faj, amelyet a vadászat és élőhelyének pusztulása egyaránt veszélyeztet.

A chigüiro​ vagy más nevén vízidisznó a világ legnagyobb rágcsálója. Kétség nem férhet hozzá, a chigüiro​ volt az egyik legbarátságosabb és legaranyosabb lény az állatparkban.

A hangyát és termeszt fogyasztó sörényes hangyász kizárólag Közép- és Dél-Amerikában honos. A sörényes hangyász a legveszélyeztetettebb hangyászfaj.

Cukiság reggelizés közben.

Jó érzés volt a szabadban megfigyelni a tündéri (kis)lajhárokat, legnagyobb kedvenceimet a Los Ocarros Állatparkban.

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.

Itt járok éppen

Ki blogol itt?

Meu nome é Márk… 2014 óta járom Latin-Amerika országait, blogírásra viszont csak 2017 októberében adtam a fejem. Célom, hogy részletesen felfedezzem Dél-, és Közép-Amerika összes országát és megosszam ott össszegyűjtött tapasztalataimat és új élményeimet Veletek. Szeretnék átadni valamennyit abból, amit eddig megéltem és mostantól megélek majd. Legyél utazásom része, tarts velem!