A Chiclayotól húsz km-re található Ferreñafe egy igazi porfészek. Valójában nincs itt semmi látnivaló, csak egy – a kétezres évek elején megnyitott – múzeum, mely a Peru északi partjain nagyjából 1200 évvel ezelőtt virágzott Lambayeque-kultúrának és örökségnek állít emléket. Ezúttal a kultúrának emelt múzeum aktuális tárlatát jártam végig, és ha már Chiclayo a bázisom, délután befutottam a helyi boszorkánypiacra is…

Chiclayo nem tartozik az ország legszebb városai közé, így egy esti belvárosi séta után másnap inkább a város sokkal izgalmasabb környékét fedezem fel.

A Lambayeque civilizáció különálló kultúraként az időszámítás szerinti 8. és 14. század között virágzott, kb. 1000-1100 körül érte el fejlődésének csúcspontját.

A Szikán Nemzeti Múzeumban kiállított megszámlálhatatlan régészeti lelet a Rio La Leche számos piramisának (Huaca las Ventanas, Huaca del Loro, La Merced stb.) nagy sírkamráiból származik, ahol a csimukat és az inkákat megelőző szikán-kultúra tagjai előszeretettel áldoztak fel gyerekeket.

A rituális gyilkosságok és áldozati sírkamrák részletes bemutatása mellett a múzeum megmutatja azt is, hogyan éltek Lambayeque lakói, illetve kiállításra kerültek a kor gondosan megmunkált textíliái, fazekas- és fémtárgyai.

A szikánok elitjei igényesen kidolgozott arany fejdíszt viseltek.

Az ősi civilizáció széles körben használta a rézből arzénnal ötvözött bronzot. Klasszikus szikán darab az a 35 centiméter hosszú és 22 centiméter széles, jó állapotban levő maszk, mely Naymlapot, a Lambayeque-kultúra tengeristenét szimbolizálja. A maszk Európából jutott vissza Ferreñafebe. Valószínűleg egy kincsvadász adhatta el az értékes autentikus darabot egy európai gyűjtőnek.

A Huaca las Ventanas piramisának egyik sírkamrája (utánzat).

Szikán-kultúra kori sírhely gyermekáldozati sírkamrákkal.

A Lambayeque civilizáció mindennapjait is bemutatja a nemzeti múzeum.

A tűzszítás elengedhetetlen kelléke volt a cukornád.

Nemcsak La Pazban működik zseniális boszorkánypiac, a perui Chiclayóban a Mercado Modelo egyik részlege szintén a mágiához szükséges kellékekre, gyógynövényekre és különféle nyavalyákat gyógyító szérumokra szakosodott.

A Mercado de los Brujos boltjaiban szakszerű segítséget kaphatunk a sámánoktól, ha éppen arra van szükségünk.

A helyi boszorkánypiac figyelemreméltó portékáival ismerkedek.

A füves emberek a boszorkánypiacon szerzik be a rituális ceremóniákhoz szükséges tárgyakat, így a San Pedro-kaktuszt is.

A boszorkánypiac standjainak színes egyvelege jó kis kikapcsolódás volt délutánra, holnap azonban jöhet az utolsó perui romváros meglátogatása, mielőtt egy időre elhagyom az országot!

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.