El Brujo piramisa ötven km-re található Peru harmadik legnagyobb városától és mondható, hogy ez az egyik legérdekesebb lelőhely Trujillo környékén. 2006-ban helyi archeológusok találtak rá Cao úrnő ötödik századi mumifikálódott földi maradványaira. Jöjjön egy kis képes beszámoló az ország egyik legizgalmasabb régészeti területéről!

Az elmúlt napokban annyira hozzászoktam a helyi kisbuszos közlekedéshez, hogy Huanchacóból nagyon könnyen eljutottam Chocopéba, ahonnan iránytaxi vitt tovább Magdalena de Cao apró településére.

Motoros taxi híján gyalog vágtam neki az El Brujo (magyarul a varázsló) piramiskomplexumhoz vezető közel öt km-es távnak. Félúton megszántak és felvettek a helyi rendőrök, hogy tíz perccel később a feltárás múzeumának bejáratánal tegyenek ki.

Cao úrnőjének (spanyolul “La Dama de Cao”) festménye több ház falán megjelenik Magdalena de Caóban.

A “tetovált úrnő” kiállított maradványa a 2009-ben megnyitott El Brujo-i múzeumban. Az ősi perui pap- vagy jósnő a régészeti és orvosszakértői vizsgálatok alapján a húszas évei közepén egy szülés szövődményeibe halt bele.

A széttetovált karú, apró termetű, kb. 25 éves lány – a temetkezési hely gazdagsága (ereklyék, fegyverek és arany fejdíszek) miatt – a mocsika indiánok nagy befolyású vezetője, magas rangú papnője lehetett. A nem mindennapi 2006-os lelet bizonyítja, hogy a mocsika civilizációban a nőknek is fontos szerep jutott, ők is betölthettek magas rangú tisztségeket.

Az El Brujo piramiskomplexum a Csendes-óceán közvetlen közelében ötven km-re található Trujillo városától. A Peru észak-nyugati partvidékén megbújó komplexum hét egymást átfedő épületből áll, melyeket öt évszázad alatt építettek a mocse birodalom lakosai.

A többszintes piramis egyik feltárt szintje az eredeti festett falrészletekkel.

A “fogságban tartott felvonulás”-nak nevezett színesen festett dombormű maradványa a részletesen feltárt La Huaca Cao Viejo piramisban.

Hiába szombaton jártam a piramiskomplexumban, egy belföldi turistacsoporton kívül senki nem tartózkodott az ősi mocsika kultúra kori régészeti lelőhelyen.

Jellegzetes véséssel díszített, táncoló emberi alakot ábrázoló, mocsika ikonográfia.

Egész jó állapotban megmaradt falrészletek.

Részletes mocsika naptár a Huaca Cao Viejo piramisának egyik falán.

A Chicama-völgyet i.sz. 100 és 700 között uraló mocsika indiánok sok időt töltöttek falfestményeikkel.

Az El Brujo legszebb állapotban fennmaradt falrendszere, még az eredeti színekkel.

A piramis belsejében fedezték fel “La Dama de Cao” és más jelentős politikai és vallási szerepet betöltő mocsika nők múmiáit.

Ha mindenhol colectivot vagy motoros taxit keresnék, lemaradnék az ilyen útszéli jófejekről…

Az El Brujo régészeti lelőhely Huaca Cortada piramisa még teljes egészében feltárásra vár.

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.