A pihenőnapomat maximálisan kihasználva ellátogattam Huaraz archeológiai múzeumába, ahol megcsodáltam Chavín de Huántar Lanzón-sztéléjének replikáját, illetve megismerkedtem a rövid időszakot felölelő Recuay-kultúrával. Jöjjön egy képes beszámoló az első évezredben virágzó egykori civilizációról és a Huaraz környéki kultúrákról!

Valahogy ez a több kultúrkört is felölelő múzeum az utóbbi években mindig kimaradt a programomból, így most pótoltam a hiányosságot. A “Museo Arqueológico de Ancash” Huaraz belvárosában, a Plaza de Armas-szal átellenben található.

Nem mondom, hogy sok újat mutatott volna az Ancash múzeum egy limai vagy egy trujillói kiállítás után, de például Chavín de Huántar után itt is láttam a legfelsőbb istenséget ábrázoló hatalmas Lanzón-sztélé replikáját.

Az “El Lanzon” képoszlop középső része.

Az első évezredben virágzó Recuay-civilizáció a Fehér- és Fekete-Kordillerák által közbezárt völgyben élt. Központja az Ancash közelében levő Pashash volt.

A “Museo Arqueológico de Ancash” bemutatja a korra jellemző mesterséges koponyatorzítás meglehetősen primitív technikáját, és a koponyalékelést, mint a legősibb ismert sebészeti beavatkozást.

A koponyalékelést már a korai primitív kultúrák is alkalmazták.

A régészek számos Recuay kori (a spanyolok hódításai előtt létező ősi indián civilizáció) monolitot találtak Huaraz közvetlen közelében.

A Recuay-civilizáció bölcsőjét a mai Ancash tartomány hegyvidékén találjuk. A kisebb területre korlátozódó és rövidebb időszakot felölelő preinka civilizáció többek között kerámiaművészetéről és kőformálásáról ismert.

A lelőhelyek sírjaiból előkerült különleges leletek egy része kiállításra került a huarazi múzeumban.

A gyűjtemény szabadtéri részében a Recuay-kultúra kőszobraival és sztéléivel ismerkedtem.

Az Ancash múzeumban szemügyre vehető múmiáról a kiállítás vezetői sem tudják, hogy pontosan honnan került Huarazba. A kultúrprogram után jöhet a következő többnapos magashegyi sátortúra!

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.