Pár napja annyira megtetszett a piramisok völgyében megbújó Túcumét is érintő Pómac, hogy ezúttal meglátogattam a La Leche folyó közelében található hatezer hektáros nemzeti parkot. A borsós belépőjegy befizetése után motoros taxival és egy helyi vezetővel közösen derítettük fel a hatalmas területű komplexum egy részét, annak madárvilágát és a Huaca las Ventanas vályogból épült piramismaradványát. A túra végén jött a feketeleves: a helyi vezetőnek és a motoros taxinak külön díja volt, amit emberem “elfelejtett” megemlíteni…

Az El Santuario Histórico Bosque de Pómac a sivatag közepén található és ezer éve már a Lambayeque-kultúra is felfedezte magának.

Pómac száraz erdeje a tengerszint felett 80 és 300 méter között található.

Az Àrbol Milenario (millenniumi fa) nevet viselő szentjánoskenyérfa a nagy szárazság ellenére mindig hoz új hajtást.

Látkép a Mirador Salinas kilátójából.

Az erdőben találtunk rá arra a házra, ahol a német származású Dr. Karl Weiss élt, aki a régió első méhész termelőjeként ezen a helyen kezdte el összeállítani a méhészeti tevékenységek műszaki feltételrendszerét.

A hatalmas területen található számos vályogpiramis közül mi ezúttal a leghíresebbet, a Huaca las Ventanast látogattuk meg.

A japán archeológus Izumi Shimada vezetésével a régészek számos i.sz. 900 – 1100 közötti kerámialeletet találtak a piramisszerű épület területén.

A szikán civilizáció alkotta a világ utolsó piramisait.

A Huaca las Ventanas piramisa egy szikán kori temetkezési hely lehetett, ahol a Lambayeque civilizáció elitjeit temették el. Erre utalnak azok a 2010-es és 2011-es leletek, melyek alapján az istennek tekintett áldozatot egy faágyon ülve temették el. A sírkamrában a régészek jaguárok és medálok ábrázolásával ellátott fejdíszeket találtak.

A Huaca las Ventanas legjobb állapotban fennmaradt, szépen renovált része.

Az éveken át tartó ásatások után ma így néz ki a huaca legfelső része.

Az erősen erodálódott vályogpiramis a Lambayeque-kultúra építészetének kiemelkedő példája.

A távolban megjelenik egy újabb huaca, ami a következő évtizedekben régészeti feltárásra vár.

Na, velük ne köss üzletet, ha Pómac száraz erdejébe készülsz!

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.