A sivatagos tengerpart romvárosai – Caral (képes blog)

A sivatagos tengerpart romvárosai – Caral (képes blog)

Bandurria és Vichama után folytattam a csendes-óceáni partvidékhez közeli misztikus romvárosok felderítését. Ezúttal azt a Barranca melletti Caralt vettem közelebbről szemügyre, amelynek építése a nagy egyiptomi piramisok megszületésével egy időre tehető. Jöjjön egy részletes képes beszámoló Caralról, a Supe folyó völgyében egykor virágzó szent városról.

Supe településén keresztül egy helyi colectivóval jutottam el a sivatagi régióban található Caral egyedülálló romvárosába. A régészeti feltárás kezdetének huszonnegyedik évfordulója előtt pár nappal érkeztem, így az amerikai kontinens legősibb civilizációjaként ismert Caralban hatalmas ünnepre készült a helyi archeológus csapat és a perui Külkereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium.

Caral a sivatagos tengerparttól kb. húsz km-re a Csendes-óceán és az Andok vonulatai között bújik meg. A Supe völgy termékeny területe mellett elhaladva – kietlen, sivatagos tájon keresztül – tikkasztó hőségben értem el a híres archeológiai lelőhely bejáratát.

A Caral-kultúra számos fontos lelőhelyeihez hasonlóan itt is kötelező az idegenvezető bérlése. A helyi guide bérleti díját meg lehet osztani más látógatóval, így kb. másfél óra dekkolás után, több párból összeállva, végre kialakult csoportunk és beléphettünk a Föld egyik legősibb városába.

A Supe völgy középső részén koncentrálódott a legtöbb ősi település. Ezek közül is kiemelkedett az egyiptomi piramisok építésével egyidőben virágzó metropolisz, Caral, Latin-Amerika legkorábbi népesség-koncentráció helyszíne. A civilizáció egyik legősibb központja i.e. 3.000 és 1.800 között élte a virágkorát.

Egykor, a kb. 3.000 fős Caralt rendkívüli szárazság sújtotta, ezért a Norte Chico civilizáció lakóinak el kellett költözniük. A természet egyeduralkodóvá vált a Supe völgyben és a várost betemette a homok.

Kb. hatvan hektáros területen hét nagy piramisszerű gúlaépítmény emelkedik, melyeket számos kisebb piramis vesz körül, összességükben harminckét kőépítménnyel.

A Supe száraz völgyében megbújó Caral-kőpiramisok a gízai piramisokkal egy időben épültek.

A több mint két méter magas, hosszúkás szent kőoszlop, a Huanca, egy, a totemhez hasonló, monolit.

Az ásatások során talált több tucat, pelikán és kondorkeselyű csontjából faragott fuvola, illetve szarvas- és lámacsontból készült kürt elárulja, hogy a zene nagyon fontos szerepet játszott a Caral-kultúrában.

Egykoron olyan ősi civilizáció élt itt, aminek tudását még ma is csak csodálhatjuk.

Paul Kosok, egy észak-amerikai antropológus, bukkant rá Richard Schaedel észak-amerikai régésszel közösen 1948-ban Caral-Supe szent városára. A feltáró munkát 1994-ben kezdte meg Dr. Ruth Sady vezetésével a San Marcos Egyetem perui kutatócsoportja.

Az ősi romvárost az UNESCO 2009-ben Caral-Supe szent városa néven jegyezte be a világörökségi listára.

Caral ásatása során egy süllyesztett amfiteátrumot is feltártak. Utóbbi egy kör alakú tér, amelyből lépcsősor vezet fel az épületegyüttes templomába.

A monumentális kőpiramisok, földrengésbiztos lakónegyedek és amfiteátrum a prekeramikus korszakból származnak. A régészek hosszas munkálatok után távolították el a több évezrednyi törmeléket és homokot.

A régészeti komplexumnak eddig kb. 35%-t tárták fel az archeológusok. Az ásatások a következő években folytatódnak, így pár év múlva biztos érdemes lesz majd visszatérni, főleg azért is, mivel a völgyben és környékén hamarosan újabb régészeti lelőhelyek (Chupacigarro geoglifája, Lurihuasi, Miraya, stb.) nyílnak meg.

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.

Itt járok éppen

Ki blogol itt?

Meu nome é Márk… 2014 óta járom Latin-Amerika országait, blogírásra viszont csak 2017 októberében adtam a fejem. Célom, hogy részletesen felfedezzem Dél-, és Közép-Amerika összes országát és megosszam ott össszegyűjtött tapasztalataimat és új élményeimet Veletek. Szeretnék átadni valamennyit abból, amit eddig megéltem és mostantól megélek majd. Legyél utazásom része, tarts velem!