A Caral-kultúra jelentős, nagy kiterjedésű ásatási területeinek feltérképezése után a Casma folyó völgyében Cerro Sechín romjaival ismerkedtem. Minden jel arra mutat, hogy az i. e. 1.600 körül létesült település volt a Chavínkultúra építészetének és ikonográfiájának előfutára. Cerro Sechín nagy gondossággal és szakértelemmel kidolgozott, faragványokkal ellátott kőfalai hosszú évszázadokon keresztül jelentős hatással voltak az egész partvidékre és a következő civilzációkra.

Majdnem egy hétig tartott mire sikerült bejárnom Peru kopár, sivatagos jellegű partvidékének hosszú időn keresztül csaknem teljesen homokkal fedett piramisait. Az évszázadokon keresztül meglehetősen feltérképezetlen, ismeretlen terület az Újvilág első komolyabb településeit rejtette.

A rengeteg figurális faragású kövekből rakott falak harcosokat, levágott, megcsonkított tetemeket, fejeket és más testrészeket ábrázolnak.

Az intenzív hét alatt rengeteget láttam és tanultam az ásatási helyeken kötelező helyi idegenvezetőktől, így éreztem, hogy lassan kezdek elfáradni. Ennek ellenére Barrancából továbbutaztam Casma városába, hogy a sivatagos tengerpart romvárosainak részletes feltérképezését Cerro Sechínben zárjam le.

Cerro Sechín romvárosa a gránithegy oldalából fotózva.

A radiometrikus kormeghatározás alapján Caralnál is ősibb Àspero bejárása után a szállásomon felkaptam hátizsákomat és iránytaxikba pattantam, hogy Huarmey érintésével még este befussak az észak-perui Casmába.

A masszív kőépítmény-komplexum az Andok lábainál, a perui fővárostól, Limától kb. 380 kilométerre található.

Az idővel kicsit megcsúsztunk, mivel második iránytaxim sofőre úgy döntött, hogy útközben tart ebédszünetet. Az egyik halakra specializálódott útmenti étteremben kényelmesen elfogyasztotta többfogásos ebédjét, így csak sötétedés előtt érkeztem meg a pánamerikai főútvonalon (Carretera Panamericana) található perui településre.

Kivételes minőségben fennmaradt, igényesen restaurált, frízekkel gazdagon díszitett monumenális kőfalak.

Casma kb. 15 km-re található a Csendes-óceántól, így nagyon jól illeszkedik a sivatagos tengerpart és az Andok hatalmas hegyei között kialakult perui őskultúra, a Caral civilizáció régi élőhelyeihez.

Épen megmaradt, díszes kőfaragások tették különlegessé a Caral népcsoportnál jóval fejlettebb Sechín civilizációt.

A Casma-völgyi régészeti zónához tartozó kultikus archeológiai lelőhelyeket (Cerro Sechín, Sechín Alto, Sechín Bajo, Chanquillo és Pampa de los Llamas) már nem a Caral civilizáció építette. Keletkezésüket a Sechín nevet viselő népcsoportnak köszönhetik. A tudósok szerint a Sechín kultúra az i. e. 1.600-as évekből eredhet, tehát jóval későbbi időből, mint a ma már a világörökség részét képező Caral-Supe.

Ősi kultúrák nyomai Cerro Sechínben.

A letűnt civilizációval való ismerkedést a Sechín kultúra tárgyi emlékeit bemutató Max Uhle regionális múzeumban kezdtem. A múzeum mellett található az a feltárás, mely a Cerro Sechín nevet viseli. Mindenképpen kiemelendők a főépület, több mint háromszáz domborművel ellátott, faragott kőfalai. A teljes méretű férfi alakok harcosokat, papokat és félisteneket szemléltetnek. További illusztrációk emberi áldozatokat, levágott fejeket és más testrészeket jelenítenek meg.

A Max Uhle regionális múzeumban már nem található meg a korábban ott kiállított múmia, viszont kivételes – a kultúrával összefüggő – tárgyi leleteket lehet megtekinteni az ásatás melletti teremben.

Az igazat megvallva nagyon izgalmasnak találtam a lenyűgöző helyszínen található Cerro Sechínt, azonban a Caral-kultúra romvárosainak intenzív bejárása után fejben már nem voltam felkészülve arra, hogy ilyen rövid időn belül egy újabb, teljesen különböző cilivilizációval megismerkedjek.

Azt gondolom, hogy ha aktuális régészeti látogatásaim élményeit mind feldolgozom és leülepszik az egész, akkor érdemes lesz újra visszatérni ide. Legalább újabb egy hétre lenne szükségem ahhoz, hogy részletesen megismerkedjek a Casma-völgy további archeológiai helyszínével. Itt található többek között Sechín Alto, Sechín Bajo, Chankillo és a Pampa de los Llamas.

Harci jeleneteket ábrázoló kompozíció az épületmaradvány bejárati oldalán.

Sechínből gyalog jutottam vissza Casma központjába, hogy onnan egy kiadós ebéd után kisbusszal Chimbotéba utazzak. Peru legnagyobb halászkikötőjébe késő délután érkeztem. Még az éjszaka visszatérek Limába, bele kell húznom, hiszen holnap már repülök Bogotába, jön Kolumbia!

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.