Ámulatba ejtő kirándulással, a Laguna Parón bejárásával, zártam magashegyi kalandozásaimat az Andokban. Hosszú távú, intenzív gyaloglás után érkeztem az élénk türkiz színben pompázó bűbájos tengerszemhez, ahol megtudtam, hogy egy Parón közeli gleccser, a Nevado Artesonraju ihlette a híres filmstúdió a Paramount Pictures logóját.

Az Ahuac-tengerszemhez történő kirándulás után úgy döntöttem, hogy elhagyom eddigi főhadiszállásomat Huarazt és hetven km-rel északabbra Carazba teszem át aktuális székhelyemet. Az új bázisom több okból is előnyös lett: egy részről sikerült egy újabb andoki települést megismerni, más részről pedig közelebb kerültem magashegyi túráim utolsó állomásához, a hatalmas gleccserek lábánál, meredek szurdokok mélyén megbújó Parón-tengerszemhez.

Végeláthatatlan kékség: a Parón minden kétséget kizáróan a Huascarán legszebb tengerszeme

Az utóbbinak nagyon örültem, mivel nem akartam úgy járni, mint a turistacsoportok nagy része, melyek hajnalban felkelve, Carazt érintve hosszú órákon át utaznak a nem éppen ideális kavicsos úton, majd a lagúnánál egy-két órát eltöltve újra kisbuszba szállnak, hogy három-négy órával később visszaérjenek Huarazba. A nehezen viselhető hosszú, fárasztó utazást nagy örömmel kihagytam, helyette a lehető legtovább, az út végéig, vitettem magam egy Carazból induló iránytaxival, hogy a Pueblo de Parón közvetlen közelében található park bejáratát jelző sorompótól gyalog tegyem meg a tizenöt km hosszú utat.

Lélegzetelállító égbe nyúló sziklaszirtek a Parón-tengerszem irányában

A Cordillera Negra és a Cordillera Blanca vonulatai között fokozatosan emelkedő út megszámlálhatatlan éles kanyar után ér fel a Huascarán legnagyobb tengerszeméhez, mely 3,3 (!) km-es hosszúságával és gyakran 600 méteres szélességével a Nemzeti Park egyik legkülönlegesebb természeti gyöngyszeme.

A megáradt Río Llullan közelében vezet a gyalogút

Az igazat megvallva, nem kifejezetten a szűk hajtűkanyaros szerpentineken haladva terveztem a gyönyörű lagúnához való eljutásom. Szerencsére igényes útjelző táblák segítettek a távolság lerövidítésében, így gyakran a magashegyi környezetre oly jellemző bokrok, erdők és a masszív esőzés miatt kialakult mocsarak mentén vagy azokon keresztül jutottam előre. Kalandokkal teli túrám kezdetén a kiépített ösvény azért nem volt olyan könnyen járható, gyakran elkelt volna egy bozótvágó kés, mely a dzsungelszerű növényzet megtisztításában nagyban segítette volna gyalogos közlekedésem. Ezek után egyáltalán nem csodálkoztam, hogy a látogatók nagy részét kisbuszokkal viszik fel a meredeken kapaszkodó keskeny földesúton a Laguna Parón melletti menedékházig.

Turista útjelzések ellenére kevesen választják a gyaloglást

A közel 4.200 méteren található elragadóan szép tengerszemhez érve a lélegzetem is elállt, páratlan látványt nyújtott a vízben lévő ásványok miatt élénk türkiz színben tündöklő nagyméretű lagúna. A negyven percre található kilátóhoz kijelölt ösvényen felmászva még varázslatosabb és hangulatosabb körpanoráma fogadott.

Álomszép szurdok mély völgyben

A morénahalom tetején lélegzetelállító a kilátás a hatalmas gleccserek sokaságára. A Parónt legalább nyolc 5.300 méter feletti gleccser veszi körül, közülük a leghíresebb a Nevado Artesonraju, mely egykoron megihlethette a Paramount Pictures tulajdonosát és a híres filmstúdió szimbóluma lett.

Egész évben maradandó pazar látvány

A Laguna Parón élénk türkiz színben tündököl

Hogy ez tényleg így volt e, az a mai napig rendszeres vitatéma, hiszen sokan ugyanezt állítják a 6.000 méter magas bolíviai Huayna Potosi csúcsáról is illetve van olyan feltételezés, mely szerint a filmstúdió logóját William Wadsworth Hodkinson álmodta meg, mintául pedig a Ben Lomond hegycsúcsát választotta, ami Utah államban, a „prototípus” elkészítőjének szülőhazájában található. Hogy Európa se maradjon ki a híres filmstúdió jelképének máig bizonytalan törtenetéből, a városi legendák szerint az olaszországi Torinó tőszomszédságában található Monviso-hegy inspirálta a Paramount Pictures logóját

A havas gleccser páratlan élmény, kihagyhatatlan célpont

A Laguna Parón bal oldali partja mellől többórás gyalogút indul a Nevado Artesonraju lábánál megbúvó másik mesés tengerszemhez, a tengerszint felett 4.300 méteren található Artesoncocha lagúnához. Utóbbi közvetlen közelében épült egy hidrometeorológiai állomás, melynek célja a klímaváltozásnak a Cordillera Blanca gleccsereire gyakorolt hatásának értékelése. Továbbá, a meteorológiai megfigyelőállomás határozza meg az áramlások és a hőmérséklet emelkedése közötti lehetséges összefüggéseket.

A magaslati buja növényzet megkapó látvány

Az Artesoncocha felderítésére ezúttal sajnos nem jutott időm, éreztem, hogy túrabakancsom talpa közel tíz év használat utan lassan elkezdett leválni, így nem erőltettem magamra az újabb, hosszú távú gyaloglást, valahol a táv felénél visszafordultam, hogy még időben fuvart találjak a visszaútra.

Fenséges napsütötte havas hegycsúcsok ölelésében

A szerencse megint az én oldalamra állt, kb. fél órás várakozás után egy pick-up platóján tettem meg az utat Carazig, ahol szállásomra rövid időre visszatérve összeszedtem korábban hátrahagyott csomagom, majd egy helyi chifa típusú étteremben eltöltött kiadós és finom ebéd után visszaindultam Huarazba.

A káprázatos lagúna a Nemzeti Park gyöngyszeme

Hamarosan pár napra visszatérek perui barátaimhoz Limába, utána pedig jönnek az új kalandok és élmények Peru kevésbé ismert és látogatott északi részén, vár rám a dzsungel mélye és az esőerdők elképesztően színes állatvilága!

Ha tetszett ez a bejegyzés és kíváncsi vagy több fotóra és információra, látogass el a Facebook oldalamra.